Maurizio Arrivabene menesztését január 7-én jelentették be. Sok évet át rosszul teljesített a Ferrari. Az ő vezetése alatt visszatértek az élmezőnybe és mégis kirúgták. Miben hibázhatott és mi lehet a háttérben?

Arrivabene szerződését nem hosszabbították meg. Több szaklap taglalta az ő történetét és menesztésének valódi okát. Az ő vezetése alatti évek nem sikeresek. Csak sikeresebbek, mint az az előtti szezonok. Jean Todt óta az ő vezetése alatt küzdhetett újra a Ferrari a bajnoki címért.

Arrivabenét 2014-ben nevezte ki a 2018 nyarán elhunyt Sergio Marchionne. Menedzseri képességei miatt az autókhoz nem igazán értett. Csapatfőnökként nem volt túl sok dolga. A személyi döntéseket Sergio Marchionne hozta meg. Arrivabene-nek csak a csapathoz szorosabban kapcsolódó dolgokban kellett döntenie. Több lap is azt írja, hogy félelemmel próbált vezetni. Mindenre agresszívan reagált. A média és a csapattagokkal szemben is. Ezzel próbálta leplezni azt, hogy mennyire nem ért ahhoz, amire kinevezték. Ezzel inspirációt sem tudott vinni a csapatba.

Azzal, hogy nem ért a motorsporthoz nincs kudarcra ítélve. Toto Wolff is ebben a cipőben járt 2013-ban. Pozíciója azóta is megdönthetetlen. Ami Arrivabene-nek a félelem, az Wolffnak a dicséret. Azzal pedig lehet motiválni a jelek szerint. 2016-ban ismét Marchionne indította el a csapatot. Technikai igazgatónak nevezte ki Mattia Binotto-t. Ő és Arrivabene csúnyán összeveszett az ősz folyamán. Ezt a menesztett szakember cáfolta, de a belső viszályra több interjú és más jelek is mutattak. Binotto-nak volt köszönhető a versenyképes autó. Több hatalom kelhet ezzel Binotto kezébe. Ő a menedzseri tapasztalat hiányával küzd. Most már neki is együtt kell dolgozni a pilótákkal. Kérdés, mit kezd majd Binotto Vettel új csapattársával, Charles Leclerc-el. A monacói versenyzőnek komoly céljai vannak az olasz csapattal.
A technikai képzettség tehát rendben. De könnyen lehet, hogy, ahogy részben Arrivabene-nél is, úgy majd Binotto esetében is az emberi oldala határozza meg, végre bajnok lesz-e a Ferrari 2019-ben.