Valtteri Bottas elmondta, hogy nehéz időszakaiban Niki Lauda volt az, aki inspirálta a továbblépéshez. Tőle tanulta meg, hogy hogyan bízzon önmagában és tehetségben.

Bottas 2017-ben csatlakozott a Mercedes-hez. Nico Rosberg helyét vette át. A finn versenyző a Mercedesnél töltött ideje alatt volt már mélyen és a magaslatokban is. 2017-ben szerezte meg első győzelmét, az Orosz Nagydíjon. Több győzelmet is szerzett és többen úgy gondolták, hogy 2018-ban ő lehet Lewis Hamilton kihívója. Mondható, hogy ez az év volt a legrosszabb mercedeses időszaka alatt. Bottas hamar másodhegedűs lett. Akkoriban a pletykák arról szóltak, hogy a helyére Esteban Ocon-t szerződtetnék. Tanácsért Niki Lauda-hoz fordult.

“Niki-től sokat tanultam. Mindig biztatott. Megtanította, hogy bízzak magamban és a tehetségemben. Ne kételkedjek önmagamban és a vezetési stílusomban, az autóval elvégzett munkában. Megtanította, hogy a csalódások után hogyan lehet a leggyorsabban talpra állni és várni a jobb pillanatokat. Niki sokszor inspirált. Ott volt mindig, amikor szükségem volt rá. Ő tudta, hogy egy versenyzőnek mikor van szüksége a támogatásra. Extra nagy lendületet adott a megfelelő szavakkal. Sokat segített nehéz időkben. Emlékeztetett arra, hogy miért csinálom ezt az egészet.”- mondta Valter Bottas.