Az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) vizsgálat alá vette Lewis Hamilton-t. Azt vizsgálják, hogy a brit megsértette-e a sport alapelveit. A hatszoros bajnok olyan pólóban állt Mugelloban a dobogóra, amin a rendőri brutalitásra hívta fel a figyelmet.

Lewis Hamilton az egyetlen fekete bőrű versenyző az F1-ben. A szezon kezdete óta harcol a rasszizmus ellen. Főleg az Egyesült Államokban tavasszal kirobbant Black Lives Matter kampány éllovasa. Hamilton tovább vitte a kampányt. A mugelloi futamon olyan pólóban volt, ami a rendőri brutalitásra hívta fel a figyelmet. Ez a póló volt rajta akkor is, mikor felállt a dobogóra. Az FIA-ban maradtak kételyek Hamilton magánakciója kapcsán. Hamilton pólójának felirata sérti az FIA politikai üzeneteket tiltó alapelveit.

A sport szövetsége tiltja, hogy a résztvevők olyan hirdetéseket helyezzenek el az autóikon, amelyek politikai vagy vallási természetűek, vagy előítéleteket ébresztenek az FIA-val szemben. A tiltás az autón elhelyezett üzenetekre tér ki. Az autón kívüli politikai üzenetekre nem tér ki a szabályzás. Az FIA szóvivője a BBC-nek megerősítette, annak megítélése, hogy a Hamilton pólóján található szöveg politikai üzenetnek minősül-e. Az FIA kifejezetten érzékeny arra, ha valaki megsérti a díjátadó ceremónia protokollját. Így az ügy kimenetelének végét is képtelenség megjósolni.