Valtteri Bottas teljesítményét elnézve a Mercedes nem fogja meghosszabbítani a finn szerződését. Egyesek szerint már elérte azt a szintet, ahonnan már nincs visszaút.

A finnre már a szezon kezdete előtt hatalmas nyomás nehezedett. George Russell 2020 végén Bahreinben kiválóan teljesített és elsőre megverte Bottas-t. A nyomás 2021 elején is nőtt, mivel Lewis Hamilton sorra felülmúlta és Max Verstappen is le tudta győzni a Mercedes pilótáját. Imolában és Monacóban is kiesett. Bakuban pedig a 12. helyen zárt.

A bakui időmérőn is szenvedett, ahol bejutott a Q3-ba, de csak a 10. helyet szerezte meg. A futamon semmilyen előrelépést nem tett. A verseny első felében a kilencedik helyen állt. Nem úgy tűnt, mintha előrébb tudna jönni. A Red Bull elég nagy fenyegetést jelent a Mercedesre, mivel most nagyon erősek a bikák. Toto Wolff sokszor megvédte pilótáit, de az elmúlt hetekben nem állt a finn mellé. Inkább kritikákkal illette. Egyesk szerint már nagyon nehéz elképzelni azt, hogy Bottas 2022-ben a Mercedes pilótája lesz. Bottas is beszélt már arról, hogy nem tárgyal a Mercedesszel és várja az új lehetőségeket.