Az elmúlt futamok azt mutatják, hogy a tempó előny a Mercedesnél van. Viszont a pontversenyt Max Verstappen vezeti. A holland pilóta már Szaúd-Arábiában bajnok lehet. Lewis Hamilton feladata pokoli nehéz, de egyúttal rémesen egyszerű.

Újabb fordulat állt be az F1-es vb-harcban. Úgy tűnt, hogy Max Verstappen lassan dűlőre viszi a dolgot. Brazíliában és Katarban Hamilton tudott nyerni. Még mindig nyolc pont a brit hátránya két versennyel a vége előtt. Ez azt jelenti, hogy továbbra is Verstappen diktál és a hollandnak van jobb esélye a végső elsőségre. Verstappen már Szaúd-Arábiában bajnok lehessen. De mi kell ehhez?

  • Verstappen nyer, megfutja a leggyorsabb kört. Hamilton pedig nem jobb a hatodik helynél. Természetesen csak úgy jöhet össze, ha a britnek valamilyen problémája adódik.
  • Verstappen nyer, de nem futja meg a leggyorsabb kört, Hamilton pedig nem jobb a hetedik helynél. Hamilton-nak szintén problémákba kell ütköznie.
  • Verstappen csak második a leggyorsabb körrel, Hamilton maximum tizedik – igazán őrült futamnak hangzik..
  • Verstappen csak második leggyorsabb kör nélkül.  Hamilton pedig nem szerez pontot. Motorhiba, defekt, baleset, egyéb hasonló események hatására képzelhető el.

 

 

Mindenki azt mondja, hogy a Szaúd-arábiai pálya a Mercedes terepe lehet. Toto Wolff azt mondta, hogy előveszik a Mercedes legerősebb motorjukat. Így már teljesen mindegy, hogy Szaúd-Arábiában övé lesz-e a leggyorsabb kör. Ha nyer, akkor vagy egálban, vagy maximum két pont hátrányban lesz Verstappen-hez képest. Ez tulajdonképpen nem számít. Pontegyenlőség esetén is Verstappen lenne a bajnok a szezon végén, hiszen ő nyert több futamot az év során. Ha Hamilton nyer Dzsiddában és Verstappen a második, akkor mindenképpen úgy megy el a mezőny a szezonzáróra Abu-Dhabiba, hogy Verstappen áll az élen és ha mindketten nulláznak ott, akkor ő a bajnok

A Mercedes-nek Botats-ra is szüksége lenen. Akkor tudná elkerülni ezen forgatókönyv lehetőségét, ha Dzsiddában egyrészt nyerne, másrészt a Mercedes tényleg olyan gyors lenne, ahogy azt a legtöbben várják és még Bottas is megelőzné vele Verstappent, aki maximum a harmadik helyet tudná elhozni. Így nem számítana a leggyorsabb kör. Így Hamilton érkezne pont előnnyel Abu Dhabiba.

Szóval, ha Hamilton bakizik Dzsiddában, azt Verstappen kihasználhatja, és meg is szerezheti a bajnoki címet. Hamilton nyolcadik bajnoki címéhez vezető egyenes út csak az lehet, ha a maradék két futamot megnyerni. Ha ezt megteszi, akkor mindegy, hogy mi történik mögötte, nyolcadszor is ő lesz a bajnok. Ha viszont a kettőből egyszer kikap, vagy bármilyen gondba kerül, az szinte automatikus Verstappen-elsőséget jelent. Ha Hamilton elvégzi a munkát, akkor úgy lehet bajnok, hogy az utolsó négy futam mindegyikét megnyeri.