Késő délután, 17:00 órakor kezdődött el Imolában az időmérő edzés, melynek sorrendje meghatározza a szombati sprintfutam sorrendjét. Több meglepetést és hibát láthattunk. A két Mercedes kiesett a Q2-ben és Carlos Sainz is összetörte a Ferrarit.

Az időmérő előtt kaptunk egy információt, miszerint George Russell autója megsérült a delfinezéstől. Még az első edzésen pattogott annyira a Mercedes alatta, hogy eltörött a padlólemez egyik rögzítője. Az időmérőt többször meg kellett szakítani. A Q1-ben Alex Albon Williamsének hátulján adta meg magát a fékrendszer. Vissza tud gurulni a bokszutcába, mégis megszakították a tréninget a törmelék miatt. Csúnyán égett az autón a jobb hátsó fék.

Az újraindítás után a lágy gumik kerültek fel az autókra. Schumacher hibázott. A domb teteji sikánt vágta át, miután elrontotta a féktávot. Sainz vezet most Verstappen és Leclerc előtt. Latifi is hibázott. A kanadai pilóta megforgott. A 19. helyen álló pilóta a Villeneuve sikán kijáratánál csúszott meg és sodródott a fűre, de megfogta az autót. Folytathatja a körözést. Hamilton sorra a kieső zóna szélén volt. Gyorsult, de nem sokat. A két AlphaTauri már a Q1-ben búcsúzott. Tsunoda és Gasly a 16-17. helyen várhatja a szombati sprintfutamot. Hamilton-t is nyugtatni kellett. A britet megnyugtatták, hogy bejutott a Q2-be.

Elindult a Q2. A pálya első kanyarjaihoz érkezhet meg először a csapadék. Erről Leclerc-t tájékoztatták. Sainz összetörte a Ferrarit! A falba állt a Rivazza kanyarnál. Újabb hiba a spanyoltól. Számára véget ért az időmérő. Piros zászló is előkerült. A visszajátszás azt mutatta, hogy a Rivazza 1-ből kigyorsítva megúszott a kocsija fara. Emiatt pördült meg a második balosnál elfordulva. A kavicságy őt már nem mentette meg. A piros zászlós fázis alatt megérkezett az eső is. Közben kaptuk az információt, hogy Ocon váltóhiba miatt fejezte be idő előtt a vezetést. Tavaly nyár óta először esett ki ebben a szakaszban. Gasly pedig a 2020-as mugellói verseny óta először.

Az eső is egyre jobban esett. Lényegében eldőlt, ki jut tovább és ki nem. Russell, Schumacher, Hamilton, Csou és Stroll végez a 11-15. helyen. Jöhetett a Q3. Sainz természetesen nem vehet részt rajta a balesete miatt. Csak 9-en voltak a pályán. Magnussen kicsúszott. Újabb piros zászlóval szakították meg az időmérőt. Verstappen szintén hibázott. A célegyenes végi kanyarkombinációnál ment ki a fűre, de neki nem lett nagyobb baja. 9 perc után folytatódott az időmérő. Még senkinek sem volt ideje. Alonso hibázott. Az Acque Minerale volt a helyszín, lecsúszott a bukótérbe. Körének annyi volt. Leclerc az első kísérletek után 2 századmásodperccel vezetett Verstappen előtt. Norris nagyon jól teljesített. A brit a harmadik helyen állt. Három perccel az időmérő vége előtt Bottas műszaki hiba miatt parkolta el az Alfa Romeo-t. Újra előkerült a piros zászló. Ekkor már Verstappen állt az élen. 0,779 ezredet vert a Leclerc idejére.

Az eső egyre jobban esett. Az utolsó két percben már nem sok esély volt azt idők javítására. Az időmérő végén Lando Norris hibázott és nem tudott kijönni a sóderágyból. Ezzel újra előkerült a piros zászló. Már nem indították újra az időmérőt. Verstappen indulhat szombaton az első helyről. Leclerc a második helyet csípte el. Lando Norris és Magnussen állhat majd a második sorba.

Eredmény:

1 1 Max Verstappen
2 16 Charles Leclerc
3 4 Lando Norris
4 20 Kevin Magnussen
5 14 Fernando Alonso
6 3 Daniel Ricciardo
7 11 Sergio Perez
8 77 Valtteri Bottas
9 5 Sebastian Vettel
10 55 Carlos Sainz
11 63 George Russell
12 47 Mick Schumacher
13 44 Lewis Hamilton
14 24 Zhou Guanyu
15 18 Lance Stroll
16 22 Yuki Tsunoda
17 10 Pierre Gasly
18 6 Nicholas Latifi
19 31 Esteban Ocon
NC 23 Alexander Albon