Európai idő szerint 15:00 órakor rajtol el a Spanyol Nagydíj. Az első helyről Charles Leclerc indulhatott. Mellőle Max Verstappen várhatta a piros lámpák kialvását. Fernando Alonso autójában motort cseréltek. Hazai közönség előtt az utolsó helyére esett vissza.

Pokoli hőségben zajlott a Spanyol Nagydíj. A pálya hőmérséklete 49, a levegőé 36 fokos, a páratartalom pedig 8%-os volt. Az első helyről Charles Leclerc, mellőle riválisa Max Verstappen várhatta a lámpák kialvását. A rajtrácsra mindenki a lágyakkal állt fel. Hamilton választotta csak a lágy gumikat.

Három óra. Elindulhatott a mezőny a gumik bemelegítésére, hogy aztán nekivághasson a húsz pilóta a 66 körös futamnak. Emlékeztetőül a rajtsorrend: Leclerc, Verstappen, Sainz, Russell, Perez, Hamilton, Bottas, Magnussen, Ricciardo, Schumacher, Norris, Ocon, Cunoda, Gasly, Csou, Vettel, Stroll, Albon, Latifi és Alonso. A rajt után Leclerc maradt az élen. Hamilton és Magnussen került incidensbe. Magnussen optimistán ráfordult Hamilton-ra. A dán a kavicságyba került. Hamilton pedig bal első defektet kapott, így mindketten a mezőny végére estek, majd a bokszba gurultak. Az első kör végén ki állt a bokszba kereket cserélni. Sainz a rajtnál két helyet vesztett. Russell és Perez is megelőzte a spanyolt.

Magnussen közepeseket tett fel. Mick Schumacher csapattársa és Hamilton összeérését is kihasználva a hatodik helyre jött fel, rajta kívül a két Alpine szerzett számos pozíciót. Hamilton szerint kímélni kellene a motort. A brit ki akart állni a bokszba. Fel akarta adni a versenyt. A csapat szerint még innen is lehet pontot szerezni. Nem akarták, hogy Hamilton feladja a futamot.

A negyedik körben Verstappen hátránya kicsit növekedett. Russell és Pérez harcol egymással, ők már közel 5 másodpercre vannak a monacóitól. A középmezőnyben Bottas Schumachert előzte vissza, míg Ocon Ricciardo mellett ment el. Eközben Sainz hibázott. A spanyol pilóta megforgott és kicsúszott a kavicságyba. Szerencséjére vissza tudott menni a pályára. A hatodik körben Alonso és Vettel csatázott. A harc a 13. helyért zajlott. Végül a célegyenes végén az Alpine elment az Aston mellett. Eközben Verstappen is kicsúszott a kavicságyba. A holland visszaesett a 4. helyre. Ugyan ott csúszott meg. A négyes kanyarban. Russell a második helyre került. A két Red Bull kergette a brit pilótát.

Sainz eközben kiállt kereket cserélni. Perez elengedte Verstappen-t. Így a holland Russell nyomába eredt. Ha már Perez nem tudta megelőzni a Mercedes pilótáját. Verstappen autóján ismét elromlott a DRS. Ugyanúgy, mint a szombati időmérőn. Eközben Leclerc egyedül maradt. 10 másodperces előnyt épített ki. Verstappen és Russell kiállt kereket cserélni. Mind a ketten a közepes gumikat kapták. Verstappen bokszba vezető körén működött a DRS-e. Néha működött, néha nem. A célegyenesben kinyílt, majd visszacsapódott. Perez kiállt a bokszba. Leclerc-nek is lassan érkeznie kell. Perez a Russell-Verstappen páros mögé tért vissza a pályára. A monacói pilóta a 21. körben állt ki a bokszba. Az első helyre tért vissza.

Verstappen nagyon ideges volt. A holland frusztrációja érthető is, hiszen teljesen véletlenszerűen nyíilik a hátsó szárnya. Russell-lel szemben pedig így hiába van kis hátránya, nem tudja megelőzni. A monacói kerékcsereje simán zajlott, 6 másodperccel jött be a brit elé. Hamilton közben kiállt kereket cserélni. A brit visszaesett a 19. helyre, Eközben Russell és Verstappen nagyot csatázott. A célegyenes végén – DRS-sel – bement a belső ívre Verstappen. Russell azonban keményen megtartotta a második helyet, a következő kanyarokban pedig Verstappen beletörődött ideiglenesen vereségébe.

Leclerc autója megadta magát. A monacói kiesett. A Ferrari motorjából elment a hajtás. Russell az első F1-es győzelméért harcolhatott. Verstappen kiállt a bokszba. Eközben Perez vette üldözőbe Russell-t. Perez-nek működött a DRS-e. Így meg tudta előzni a Mercedes pilótáját. Verstappen Bottas-t is megelőzte és feljött a harmadik helyre. 33. kör. Perez előnye megnőtt. Három másodpercre növelte előnyét a Mercedesszel szemben, akit ugyanekkora különbséggel üldöz az óriási tempóban közlekedő Verstappen.

Russell-t kihívták a bokszba. Így Perez ás Verstappen állt az első, második helyen. Russell a harmadik helyre tért vissza a pályára. Egy körrel később Perez is kiállt a harmadik kerékcseréjére. Verstappen állt az élre, de a hollandnak még egyszer ki kellett állnia a bokszba. Verstappen kiállt a bokszba. A holland a második helyre tért vissza. Perez-nek szóltak, hogy engedje el Verstappen-t. A mexikói szerint ez nem fair. Pár körrel később Verstappen-t el is engedte csapattársa, amit a holland meg is köszönt. Russell kiállt a bokszba. 14 kör volt még hátra. Perez kiállt a bokszba. A negyedik kerékcseréjén is túlesett. A mexikói pilóta a második helyre tért vissza. Az utolsó körökben Bottas-t még Sainz és Hamilton is megelőzte. Sainz a negyedik helyre lépett előre. Az élen az állás már nem változott. Hamilton még Sainz-t is megelőzte. A brit a 19. helyről a negyedik helyre jött föl. A britet még az ág is húzta. A futam végén szólt a Mercedes Hamilton-nak, hogy lassítson, mert elfogy az üzemanyaga. Ne nyomja annyira a gázpedált. Sainz így visszaelőzte a Mercedes pilótáját.

Eredmény:

1 Max VERSTAPPEN
2 Sergio PEREZ
3 George RUSSELL
4 Carlos SAINZ
5 Lewis Hamilton
6 Valtteri BOTTAS
7 Esteban OCON
8 Lando NORRIS
9 Fernando ALONSO
10 Yuki TSUNODA
11 Sebastian VETTEL
12 Mick SCHUMACHER
13 Daniel RICCIARDO
14 Pierre GASLY
15 Lance STROLL
16 Kevin MAGNUSSEN
17 Nicholas LATIFI
18 Alexander ALBON
19 Guanyu ZHOU (Kiesett)
20 Charles LECLERC (Kiesett)