Kezdetek óta csütörtökön tartották a két szabadedzést Monacóban. Idén ez megváltozik. Pénteken tartják meg az első és a második edzést is. De miért szakítottak a hagyományokkal?

A csütörtöki edzés kicsit zavaró volt a pilóták számára is. Többen is azt mondák az edzések után, hogy még csak “péntek van”. Pedig az edzéseket csütörtökön tartották. A Monacói Nagydíj volt az év egyetlen olyan versenye, amelyen nem pénteken, hanem csütörtökön volt az edzés.

A pénteki napot meghagyták a helyi vendéglátóknak. Boltoknak, éttermeknek. Ez a nap arra szolgált, hogy mindenki haza juthasson a munkából és megnyitották a versenypályát az autósok előtt. Hosszabb volt a versenyhétvége. Így a bevétel is több volt. De miért szakították meg Monaco hagyományát? A Forma- 1 dilemma előtt állt. A tulajdonosok egyre több Nagydíjat szeretnének rendezni. Az F1-es pilóták eközben panaszkodtak a hosszú szezon miatt. Kompenzációként a Forma-1 négyről három napra “rövidítette” a hétvégéket. A média nap is péntek délelőttre lett áttéve. Eddig mindig csütörtökönként tartották. A Forma-1 úgy döntött, hogy ez alól Monaco sem lesz kivétel.

Ne gondoljuk azt, hogy a versenyzők és a csapatok valóban kevésbé elfoglaltak. Csütörtökön ugyan nincs sajtótájékoztató, de PR események és más interjúkat azért tartanak ezen a napon is.