Lewis Hamilton továbbra is viselhet ékszereket. Az FIA úgy döntött, hogy elhalasztja a szabályokban rögzített szigorú intézkedések bevezetését.

A pilóták 2005 óta nem viselhetnek ékszert az autóban. Legalábbis a szabály ezt mondta ki. Láttuk, hogy a gyakorlat nem ezt mutatta. Az FIA a 2022-es Ausztrál Nagydíjon szigorított a szabályon.

“Az ékszerek viselése akadályozhatja mind az orvosi beavatkozást, mind a későbbi diagnózist és kezelést egy esetleges baleset bekövetkezése esetén. Az ékszerek lassíthatja a pilóta ruházatának és félszeresének eltávolítását.”- mondta Niels Wittich új F1-es versenyigazgató. A verseny ideje alatt tilos a testpiercing vagy fém nyaklánc formájú ékszer viselése. Ezt akár a rajt előtt is ellenőrizhetik.

A szabállyal szembeszegülő Hamilton a következőket mondta: “Amikor az FIA szigorított az ékszer viselései szabályokon, azt mondták, hogy a biztonság az első. Erre én azt mondtam: ‘Nos, mi történt az elmúlt 16 évben? 16 éve viselek ékszereket. Tehát akkoriban nem fektettek hangsúlyt a biztonságra? Úgy érzem, hogy ez egyfajta visszalépés, ha belegondolunk, hogy sportként milyen lépéseket teszünk. Ehelyett másra is összpontosíthatnánk. Úgy gondolom, hogy a sport nagyot lépett előre, de ez egy kicsi ügy.”- mondta a hétszeres bajnok.

Hamilton az Ausztrál Nagydíj után két hét haladékot kapott arra, hogy eltávolítsa ékszereit. Most hivatalossá vált. Az FIA június 30-ig meghosszabbította a felmentési időszakot. A szabályt július 1-3 között szigorúan veszik. Ez az időpont a Brit Nagydíjra esik.