Charles Leclercnek nem kell attól tartania, hogy megbüntetik és elveszti a pole-t. A monacói pilóta az időmérő közepén kihagyta a mérlegelést. Nem kapott büntetést. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Mit jelent a mérlegelés az F1-ben? A kvalifikáció során a versenyzőket véletlenszerűen a mérlegelésre hívhatják, amikor belépnek a bokszutcába. Ekkor egy elektronikus kijelzőn megjelenik a rajtszámuk. Ez után járó motorral a mérleg elé kell menniük. Az FIA alkalmazottai ezután a mérlegre görgetik az autót. Ez sokszor nem tetszik a pilótáknak, mert a kvalifikáció alatti mérlegelés sokszor felforgatja a dolgokat.

Az elmúlt években többen is büntetést kaptak azért, amiért kihagyták a mérlegelést. 2019-ben Pierre Gaslynak Bakuban a boxutcából kellett elindulnia. A francia pilóta is elmulasztotta a mérlegelést. A szabályok szerint büntetés jár annak, aki ezt elmulasztja vagy figyelmen kívül hagyja. Pontosan ezt tette Charles Leclerc a szombaton az időmérőn Monacóban. Behajtott a bokszutcába, de nem látta, hogy a mérleghez kell mennie. A monacói pilóta megúszta büntetlenül az esetet.

A 2019-es Gaslyval történt incidens után módosultak a mérlegelés elmulasztására vonatkozó szabályokon. Nem biztos, hogy rögtön bokszutcai rajtot szabnak ki a pilótára. A versenybírák először megvizsgálják az esetet, mielőtt kiszabják a büntetést. A pilótát rosszabb esetben kizárással sújthatják, de rajtbüntetéssel is.

A sportszabályzat 35. cikkelye az autó méréséről szól. “A versenyzőnek azonnal az FIA garázsába kell hajtania, és le kell állítania a motort, a vizsgálat alatt”. Leclerc tehát nem ezt tette. A monacói pilóta a következőket mondta: Nehéz itt Monacóban, mert azt sem tudom, hol van az a panel. Nem olyan helyen van, ahol a pilóta rögtön észreveszi. Nem láttam, hogy kihívtak mérlegelésre. Szerencsémre a csapatom látta, hogy ki kell mennem a mérlegelésre. Azt mondták, hogy azonnal álljak le, majd visszalöktek a mérleghídhoz. Így sikerült elkerülnünk a büntetést.”- mondta a monacói pilóta. Helmut Marko szerint ezért büntetést kellett volna kapnia a monacóinak.