Európai szerint 15:00 órakor rajtolhatott le a 2022-es Monacói Nagydíj. Az első helyről Charles Leclerc, a másodikról Carlos Sainz vághatott neki a 78 körös futamnak. Tíz perccel a rajt előtt az eső is eleredt.

Senkit nem büntettek meg, vagyis az időmérő eredményének megfelelő sorrendben indul el a mezőny. Az eső intenzitása erősödött. Úgyhogy vélhetően intermediate-eken rajtoltak el a versenyzők. A rajtprocedúrát felfüggesztették. A mezőny később rajtolhatott el. Ennek okát nem lehetett tudni. Mindenesetre Bottas-nak azt jelentették, hogy pár perc múlva nagy eső jön.

A versenyirányítás úgy döntött, hogy nem kockáztatja meg az állórajtot, hanem a biztonsági autó mögül indult el a mezőny. Valószínű, hogy ez a döntés megosztja a közönséget. Mindenesetre ez a biztonságosabb eljárás. Verstappen-t tájékoztatták, hogy tovább halasztják a rajtot. A holland visszakérdezett: “Mire várunk? Arra, hogy felszáradjon?” 15:09-kor sem indul el a felvezető kör. Hogy miért, azt nagyjából senki sem tudta, hiszen a körülmények nem indokolták a halasztás. Ekkor még úgy tudtuk, hogy 15:16 perckor rajtol el a Monaco Nagydíj. A mezőny tagjainak esőgumikon kellett indulniuk. Izgalmas futamnak nézhettünk elébe. A mezőny a biztonsági autó mögött kezdhette el a Monacói Nagydíjat.

Leclerc a futam előtt gondolkodott a bokszkiállás nélküli taktikán? A monacói pilóta megkérdezte mérnökétől, hogy esőben kötelező-e a kerékcsere, amire nemleges választ kapott. Persze a körülményektől is függ, hogy egyáltalán felmerül-e ez az opció, hiszen ha például felszárad a pálya, akkor mindenképpen ki kell menni a bokszba. A felvezető körön Ricciardo jelezte, hogy vizesebb a pálya annál, amire számítottak. A látási viszonyok rosszak voltak. Vettel jelentette a rádióban, hogy az intenzitás erősödött. Ez azért lehet baj, mert az autók annál nagyobb eséllyel úsznak fel a vízátfolyáson, ami Monacóban jó eséllyel a fallal való találkozást jelenti. Elő is került a piros zászló. Húzódik a Monacói Nagydíj rajtja.

A Red Bull csapatfőnöke elismerte a várakozás alatt, hogy ilyen körülmények között nem lehet versenyezni. Hozzátette, hogy számukra semleges dolog az időjárás, de valamire szükségük van ahhoz, hogy megverjék a Ferrarit. Úgy véli, az élről indulók ilyenkor sokkal kevésbé örülnek, mint ők a második sorból. Semmi nem utalt az újrakezdésre. 15:54-kor kaptuk a hírt. 10 perc múlva elkezdődhet a futam indítása.
Egy körrel kevesebb volt a versenytáv. A biztonsági autó mögött megtett körök nem számítanak bele a versenybe. Ezt gondoltuk. Mégis beleszámították. 78 helyett már csak 77-et kellett megtenniük a pilótáknak. Biztonsági autó vezette fel a mezőnyt és rajtolhatott el a mezőny. A felvezető körön Latifi és Stroll is pacsizott a korláttal. Stroll jobb hátsó defektet kapott.

Gördülő rajttal indulhatott el a Monacói Nagydíj. Az élmezőnyben nem változott a sorrend. A futamból eltelt öt kör. Leclerc-nek jelentették, hogy 20-30 percig nem várnak esőt. Verstappen leszakadt Perez-ről, miután az autó hátulja megcsúszott, és ezzel körülbelül 1 másodpercet vesztett. Vettel kiált interekért. Verstappen szerint ekkor még nem volt korai lenne váltani. A holland pilóta trükkösnek tartotta a körülményeket. Az élen Leclerc sorra futotta a gyors kört. Javultak a körülmények. Eközben Gasly és Ricciardo-val csatázott. Norris-t pedig Russell támadta. Perez szerint egyértelmű, hogy most már az inter az ideális gumi. Ekkor a 13. körben járt a mezőny. A mexikói pilóta a 16. körben állt ki kereket cserélni. Az ötödik helyre tért vissza a pályára. Leclerc-t a 18. körben hívták a bokszba. A monacói pilóta az intereket kapta. Perez megelőzte Lelcerc-t. Verstappen is kiállt, de a holland csak a negyedik helyre tért vissza.

Sainz a 21. körben állt ki a bokszba. A spanyol pilóta a kemény abroncsokat kapta. Leclerc is kint volt. Újra. Leclerc is a kemény gumikat kapta. A két Red Bull is kiment a bokszba. A kemény gumikat kapták. Perez átvette a vezetést. Sainz, Verstappen és Leclerc volt a további sorrend. Leclerc három helyet vesztett. Verstappen öt másodperces büntetés kapott, mivel elhagyta a pályát és ezzel előnyt szerzett. Mick Schumacher nagyot bukott. A Haas gépjármű kettétört. A német pilóta szerencsére egyben szállt ki az autóból. Az uszodánál szenvedett balesetet. Biztonsági autó gurult a pályára. Megszakították a futamot. A TecPro falat ugyanis javítani kellett.

A verseny újra indulása előtt láthattuk, hogy a két Red Bull váltott a közepes gumikra. Leclerc autóján maradt a használt kemény gumi. Újra indult a futam. Perez el is fékezte gumijait. A körök száma eltűnt. Helyette az óra számolt vissza. 34 perc maradt még a futamból. Leclerc közeledett Verstappen-re. Sainz pedig Perez-re. Kérdeés az volt, hogy tudnak-e előzni. Az utolsó 11 percben Sainz felzárkózott Perez-re. Leclerc pedig Verstappen-re. Verstappen öt másodperces büntetése miatt a negyedik helyre csúszik majd vissza.

Eredmény:

1 Sergio PEREZ Red Bull RacingLEADER
2 Carlos SAINZ Ferrari
3 Max VERSTAPPEN Red Bull Racing
4 Charles LECLERC Ferrari
5 George RUSSELL Mercedes
6 Lando NORRIS McLaren
7 Fernando ALONSO Alpine
8 Lewis HAMILTON Mercedes
9 Esteban OCON Alpine
10 Valtteri BOTTAS Alfa Romeo
11 Sebastian VETTEL Aston Martin
12 Pierre GASLY AlphaTauri
13 Daniel RICCIARDO McLaren
14 Lance STROLL Aston Martin
15 Nicholas LATIFI Williams1 L
16 Guanyu ZHOUAlfa Romeo1 L
17 Yuki TSUNODA AlphaTauri1 L
18 Alexander ALBON Williams–
19 Mick SCHUMACHER Haas F1 Team–
20 Kevin MAGNUSSEN Haas F1 Team