Az FIA már döntött és meghozta döntését. Több csapat autója delfinezett, rázkódott. Ezt már a téli teszteken is megfigyelhettük. A pilóták egészségére is hatással volt. Az FIA szeretne a delfinezésnek véget vetni.

Az FIA új műszaki irányelvet vezet be azzal a szándékkal, hogy „biztonsági okokból” csökkentse az autók pattogását. Az idei szabályok az aerodinamikai tapadás helyett a szívóhatás által nyert leszorítóerőt helyezték előtérbe, azonban volt egy nem várt hatása az új szabályoknak. Több autó itt pattogott. Hamar fény derült a jelenség okára. A csapatok gyorsan rájöttek, hogy az okozza a delfinezésnek keresztelt jelenséget. Minél nagyobb sebességgel mennek az autók az egyenesben, a szívóhatás annál inkább az aszfalthoz préselné az autót.

Amikor hozzáér a padlólemez a pálya felületéhez, akkor a szívóhatás megszűnik, majd amint elemelkedik az autók hasa az aszfalttól. Újból a talajhoz szippantja azt a padlólemezen lévő csatornarendszer. Ez pedig egy végeláthatatlan pattogáshoz vezet. Biztonsági és egészségügyi okokra hivatkozva szabályt módosít a Formula-1-ben a Nemzetközi Automobil Szövetség.

Két fontos pontot jelöltek meg. Szeretnék elkerülni a jövőben, hogy megismétlődjön a delfinezés jelensége. Az egyik, hogy a kopó- és padlólemezeket alaposabban meg fogják vizsgálni a közeljövőben, mind azok dizájnját, mind a versenyek utáni kopást szakszerűen megfigyelve. A másik pontja az FIA közleményének, hogy megadnak majd egy mércét, amely meghatározza azt az értéket, amelynél nem rendelkezhet nagyobb függőleges irányú kilengéssel egyetlen autó sem, ebbe persze beleszámolva az F1-es versenygépek függőleges irányú gyorsulását is. Amin

A Nemzetközi Automobil Szövetség továbbá azt is hozzátette közleményéhez, hogy hamarosan leül a csapatokkal tárgyalni, hogy megbeszéljék, mi lehet a delfinezés kiküszöbölésének hosszabb távú megoldása. Az F1-es csapatok is segítséget nyújtanak az FIA számára. Döntésüket arra alapozták, hogy konzultáltak a szövetség orvosaival, akik azt mondták, hogy a pilóták egészségi állapotának és a biztonság szem előtt tartásának érdekében szükséges a szabálymódosítás.

PlanetF1