Úgy tűnik, hogy Sebastian Vettel nemcsak csapatát, de a kanadai minisztert is felbosszantotta a hétvégi magánakciójával. Egyes hírek szerint az Aston Martin elhallgattatta a négyszeres bajnokot.

Sebastian Vettel az elmúlt hetekben egy két lábon járó reklámtábla a Forma–1-es paddockban. A sportágra és rá irányuló figyelmet a versenyhétvégéken arra használja, hogy fontosnak érzett ügyekre irányítja a figyelmet. Vettel egy szivárványos kerékpárral járt és környezeti katasztrófákra figyelmeztető pólókban tűnik fel. Sisakfestésével tüntet helytelennek érzett dolgok ellen. Kanadában már betelhetett a pohár. A jelek szerint következményekkel járt, és talán a sportszakmai oldalra is hatással lehet.

Vettel Montrealba érkezve egy nem túl finom üzenetet közvetítő sisakfestéssel készült. Sisakján az Alberta tartomány kátrányhomok kitermelésének következtében lepusztult vidékről készült kép volt látható, valamint az üzenet: „Stop, kátrányhomok-bányászat! Kanada környezeti bűncselekménye. A vendéglátó nem vette jó néven, hogy a három napra érkezett vendége már az ajtóban vádaskodni kezdett. Sonya Savage, Alberta energetikai ügyekért felelős minisztere, nemes egyszerűséggel képmutatónak nevezte Vettel-t. A tüntetéshez használt sisakján egyebek mellett a világ legnagyobb olajkitermelő cégének, az Aston Martin egyik főszponzorának, a szaúdi Aramcónak a logója is látható, mely vállalatot a világ legnagyobb légszennyezőjeként is szoktak emlegetni.

“Sokszor láttam képmutatást, de ez mindent visz. Egy autóversenyző, akit az Aston Martin támogat és a szaúdi Aramco pénzel, panaszkodik a kátrányhomok miatt. A szaúdi Aramco napi szinten a legnagyobb olajkitermelő a világon, és az összes cég közül a legnagyobb mértékben járult hozzá a karbonkibocsátáshoz 1965 óta. Ahelyett, hogy az olajkátrányt démonizálná, ami úton van afelé, hogy nettó karbonsemleges legyen, inkább foglalkozzon a saját karbonlábnyomával! Esetleg pedállal hajtható Forma–1-es autóval.”- mondta gúnyosan a kanadai miniszter.

A történet nem ért véget. Talán már egy kellemetlen szintre jutott a dolog. Feltűnő volt, hogy a német vasárnap a versenyen már nem a tiltakozós sisakfestésével ült autóba, hanem az alapdizájnt jelentő fehér változatban. Vettel-t a futam után megkérdezték, hogy miért váltott sisakfestést. Feltűnően szűkszavúan nyilatkozott: “Erről semmit nem akarok mondani”- mondta röviden Sebastian Vettel.