Az F1 idei versenynaptár készítésekor készségesen alkalmazkodott a foci-vb téli időpontjához. Ez a rendezvény a 2023-as szezonra is hatással lehet.

Az idei szezon a tavalyi évhez képest három héttel korábban fog befejeződni. A szezonzáró futamra november 20-án kerül majd sor. Az F1 nem akarta ütközést a sportág programja és a katari foci-vb meccsei között.

A csapatoknak tavaly 10 hetük volt felkészülni az első téli tesztre. A szezonnyitó futam és a szezonzáró között 14 hét telt el. Ha hasonló naptárat követnénk a 2023-as szezon előtt is, 13-14 hét telne el az utolsó futam és az első téli teszt előtt, és 17 az első versenyig.

Egy olasz szaklap szerint egyre több csapat aggódik a hosszú szünet miatt. Attól tartanak, hogy ez majd a szezon alatt bosszulja majd meg magát. Vélhetően több tripla hétvégét iktatnának a naptárba. Ezt nemcsak a szerelők nem szeretik, de logisztikai szempontból is óriási kihívást jelentenek.

Ezt szeretnék elkerülni. Felmerült az az ötlet is, hogy előrébb hoznák a 2023-as szezon kezdetét. Jövőre március 5.-én vagy február 26-ára is tehetik a szezonnyitó futam időpontját. Minden jel arra utal, hogy 2023-ban is Bahreinben lesz az első futam. Így az időjárással sem lenne probléma. Az áldozata ennek az átalakításnak természetesen Barcelona lenne.

Talán emlékszünk még, hogy 2018-ban február végére kellett halasztani a tesztelést a hóesés miatt. Ha korábban kezdődne a szezon akkor a téli tesztnapokban Bahreinben bonyolítanák le. A folyamatosan növekvő szállításai költségek miatt azonban a csapatok könnyedén kibékülnének azzal, ha kettő helyett csak egy helyszínre kellene elutazniuk tesztelni.