Az első szabadedzés magyar idő szerint 14:00 órakor kezdődött. A bokszutca nyitás előtt már szemerkélt az első. Ahogy 2 órára váltott a lámpa egyre erőteljesebben kezdett esni az eső.

A Mercedes két autója gurult elsőként a pályára. Russell-lel közölték, hogy az előrejelzések szerint a következő percekben még több eső fog esni. Eközben a két Ferrari is elhagyta a garázst, természetesen szintén köztes esőgumikon. Leclerc-en kívül mindenki visszament a bokszba az első kör végén. Sainz jelezte, hogy eltérőek a körülmények a pálya különböző részein.

Leclerc-é volt az első mért kör. A monacói pilóta 1:44.769 másodperccel nyitott. Nyolc percet kellett várni a Red Bull-ra. Perez gurult ki elsőként. Őt Ocon és Alonso is követte. Az eső még mindig szakadt. Leclerc és Perez is visszament a bokszba. Tsunoda is ment egy mért kört, de nem tudott Leclerc idejétől jobbat menni. 7,5 másodperccel volt rosszabb, mint a monacói. 19 perc telt el. A két Ferrari állt az élen. Sainz 5,199 másodpercre feljött Leclerc mögé, ám ennek nincs túl nagy jelentősége. Latifi és Verstappen egy kör után visszatért a bokszba, Norris és Magnussen viszont továbbment. Két perccel később Sainz állt az élre. Magnussen 4,360 másodperces hátrányban feljött a második helyre, de csak egy pillanatra, mert Sainz átvette a vezetést. A spanyol pilóta 834 ezreddel előzi meg csapattársát.

A tréning 32. percében már nem láttunk autót a pályán. Mindenki a bokszban töltötte az idejét. Csak Lewis Hamilton ment ki a bokszból. Integetett a közönségnek és visszatért a Mercedes bokszába. ezen kívül semmi érdemleges nem történt. Csak az eső áztatta a pályát. Az utolsó 15 percben még a hétszeres bajnok kigurult a pályára. A képek alapján a pálya már nem olyan nedves, mint korábban, ami biztató a továbbiak szempontjából. Hamilton óvatosan tette meg a silverstone-i körét. A brit versenyző 1:48.476-tal kezdett, amivel a hetedik helyre ugrott fel, 6,509 másodperccel lemaradva Sainz-tól.

Az utolsó hat percben már többen feltették a a slick gumit. Így tett Hamilton is. Három perc volt már csak hátra. Bottas állt az élre. A két Ferrari csupán egy kört tett meg, a finn pilóta viszont két lila szektort autózva, 718 ezreddel átvette a vezetést. Hamilton is gyors körön volt, Javított, de nem eleget. Annak ellenére, hogy az első és a harmadik szektorban abszolút legjobb időt autózott, a középsőben korábbi önmagától is elmaradt, így csak az ötödik helyre jött fel, 2,549 másodperces lemaradásban. Közben többen is visszatértek, mint például a Ferrarik, a Red Bullok és Russell is. Az utolsó percben Stroll miatt szakították meg az edzést. A kanadai pilóta kicsúszott a sóderágyba és véget is ért az első edzés.

Eredmény:

1 Valtteri BOTTAS Alfa Romeo1:42.249
2 Lewis HAMILTON Mercedes+0.532
3 Carlos SAINZ Ferrari+0.718
4 Charles LECLERC Ferrari+1.552
5 Mick SCHUMACHER Haas F1 Team+1.646
6 Guanyu ZHOU Alfa Romeo+3.922
7 Kevin MAGNUSSEN Haas F1 Team+5.912
8 Lance STROLL Aston Martin–
9 Yuki TSUNODA AlphaTauri+9.124
10 Sebastian VETTEL Aston Martin+16.919
11 George RUSSELL Mercedes- –
12 Sergio PEREZ Red Bull Racing- –
13 Esteban OCON Alpine- –
14 Fernando ALONSO Alpine- –
15 Alexander ALBON Williams- –
16 Daniel RICCIARDO McLaren- –
17 Pierre GASLY AlphaTauri- –
18 Lando NORRIS McLaren- –
19 Nicholas LATIFI Williams- –
20 Max VERSTAPPEN Red Bull Racing- –