A francia és a belga pálya szerződése az év végén lejár. Egyes sajtó hírek szerint a 2023-as naptárban nem is szerepel ez a két helyszín. Előbbi esemény szervezői még látnak esélyt, nagyon úgy fest azonban, hogy a gond Le Castellet-vel van.

Egy héttel ezelőtt rendezték meg a Francia Nagydíjat, ahol telt ház előtt versenyezhetett az F1 mezőnye. A Paul Ricard-versenypálya esetében mindez 70 ezer vasárnapi nézőt jelentett. A nézettségi siker ezúttal nem kapott olyan nagy figyelmet, mint Silverstone-ban, Miamiban vagy éppen Spielbergben. A figyelem inkább a 2023-as szerződésre irányult.

2018-ban a Le Castellet a Bernie Ecclestone-nal aláírt szerződésnek köszönhetően visszatért az F1-be. Ez a szerződés 5 évre szólt. 2020-ban a világjárvány miatt lemondták a futamot, ám a szerződés a mostani évvel így is lejár. A hosszabbítás pedig kérdéses. Egyre többen arról számolnak be, hogy sem a Francia Nagydíj, sem a Belga Nagydíj nem kapott helyet az F1 előzetes 2023-as naptártervében. Annak ellenére sem kaptak helyet, hogy 2023-ra 24 futammal számol az F1 vezetősége. A hírt először a brazil, aztán a német és a brit televízió is arról számolt be.

A francia pálya jövője nem az anyagiakon múlik. Leginkább a pálya megközelítése jelenti a problémát. Nem egészen illik a Liberty Media által a pályákkal és versenyekkel követett új irányhoz. Nem akarnak lemondani a Francia Nagydíjról, de keresik annak lehetőségét, hogy hol lehetne megrendezni a francia futamot. Nizzával is egyeztetnek, de a helyi lakosok nem örülnének az F1 rendezvényének. A futam tulajdonképpen végleg le is került a napirendről.

Több forrás is úgy tudja ugyan, hogy vannak még bizonytalan pontok a 24 versenyes 2023-as tervekben. Dél-Afrika jövő évi visszatérése több bennfentes szerint is 2024-re tolódhat bizonyos problémák miatt. A Kínai Nagydíjat pedig bár az ország nagyon szeretné újra megrendezni jövőre, a járványhelyzet ott még mindig bizonytalanságot jelent. Úgy tudjuk, amennyiben Dél-Afrika kiesik a programból, Spa kaphatja meg a helyét. Sanghajt viszont állítólag nem tervezik pótolni. Ebben az esetben 23 futamos lesz az idény, Franciaország nélkül.

Szerkesztő: F1Hírek munkatársai