Az Alpine bejelentette, hogy Fernando Alonso helyére Oscar Piastri-t szerződtette. Az ausztrál pilóta két órával később ezt erősen megcáfolta. Otmar Szafnauer csapatfőnök most beszélt a kialakult helyzetről.

Otmar Szafnauer kijelentette, hogy “több hűséget várt” Oscar Piastritól. Ezt azután mondta, hogy Piastri megcáfolta a hírt, miszerint 2023-ban az Alpine-nal állnak rajthoz. Honnan indult az egész?

Az Alpine meglepődve fogadta a hírt, miszerint Fernando Alonso az Aston Martin-hoz igazolt. Otmar Szafnauer is a sajtóból értesült Alonso szerződtetéséről. Az Alpine nem várt túl sokat. Gyorsan bejelentették, hogy Piastri lesz a kétszeres bajnok utódja. Érdekes az volt, hogy Piastri nyilatkozat nem volt a közleményben. Két órával később Piastri tagadta, hogy az Alpine pilótája lesz 2023-ban.

Az ausztrál pilótát más csapatok is csábítgatták. A Williams szerette volna kölcsön kérni az ausztrált, de ő erre nemet mondott. Mondván nem akar az utolsó helyekért versenyezni. A Mclaren is bejelentkezett érte. Az F1Hírek úgy értesült, hogy Piastri megállapodott a wokingi csapattal. Ricciardo helyére ültethetik. Az Alpine ezt kissé zokon vette. Azt állították, hogy Piastri nem szerződhet más csapathoz, mivel szerződéses kötelezettségei vannak. Úgy értesültünk, hogy az ausztrálnak csak 2022-re van szerződése az Alpine-al. 2023-ban már oda szerződik, ahova csak szeretne. Otmar Szafnauer ennek ellenére több hűséget várt Piastri-tól.

“Szerződésünk van Oscar Piastri-val. Ezt még novemberben írta alá. Beszéltünk ügyvédekkel. Azt mondták, hogy kötelezettségei vannak. Szóval a szerződés lehetővé teszi, hogy 2023-ban nálunk versenyezzen. Van opciónk 2024-re is. Lehetőség van arra is, hogy kölcsön adjuk. Azt gondoltuk, hogy Fernando még marad egy évet. Minden sajtónapon azt mondta, hogy Oscar 2023-ban az F1-ben lesz. Nálunk vagy egy másik csapatnak kölcsön adtuk volna. Persze csak akkor, ha Fernando maradt volna. Fernando az Aston Martin-hoz ment. Azt hiszem tudom az okát, de ezt még nem tisztáztuk. Elkezdtük véglegesíteni a megállapodást Oscar-al. Több millió dollárt fektettünk abba, hogy ideáig eljusson. Miért nem akar versenyezni velünk? Kérdezd meg tőle. Több hűséget vártam Oscar-tól. Többet érdemel az a csapat, mely eljuttatta az F1-be……”- jelentette ki Otmar Szafnauer.