Spa-Francorchamps bizonytalan jövő előtt áll. A Forma-1-es versenyzők attól tartanak, hogy a legendás pálya kiesik a versenynaptárból. Többen aggodalmukat fejezték ki.

Az F1 jövő évi naptára lassan véglegessé válik. Több hír is beszámolt arról, hogy Spa nem lesz benne a 2023-as naptárban. Újabb helyszínekre látogat el az F1 mezőnye. Így a történelmi helyszíneknek nincs helye a naptárban. A pletykák szerint jövőre lesz Kínai Nagydíj. Az F1 Katarba is ellátogat, de a Dél-afrikai Nagydíj is lesz. Igaz, ezt még hivatalosan nem erősítették meg.

Az idei naptár 22 versenyből áll. 23 lett volna, de az Orosz Nagydíj kiesett és nem pótolták. Az új Concorde szerződés 24 futamot enged. Még Így is beszélybe van a spai helyszín. Szerződésük idén lejár az F1-el és korán sem biztos, hogy hosszabbítanak. A pilóták aggódnak Spa jövője miatt. Korábban Vettel és Perez is elmondta, hogy csalódott lenne, ha Spa kiesne a naptárból. Lando Norris szerint az F1 előtérbe helyezi az üzleti érdekeket.

“Személy szerint sok minden köt Spa-hoz. Szeretem ezt a pályát. Nagyon sokszor jártam Belgiumban. A családdal is sok időt töltöttünk itt. Nagyon várom, hogy megnézhessem, milyen a pálya a változtatásokkal. Van, ahol új az aszfalt és egy új lelátót is építettek. Mindig nagyon várom Spa-t. Ez az egyik legmenőbb pálya a szezonban. Kár lenne elveszíteni. Manapság sok minden csak a pénzről szól. Ez a probléma. Ez egy üzlet. Spa egy történelmi helyszín. Ugyanolyan, mint Monaco. Amennyire én tudom, Monacoban nem is fizetnek a versenyhétvégéért. Mégis a naptárban van. Ugyanez a helyzet Monzával. Szóval Spa-nak is a naptárban kell maradnia. Legalább addig, amíg az F1 létezik.

Biztonsági okok miatt Spa többször adott már aggodalomra okot. A gyors Eau Rouge – Radillion szakaszon több baleset is történt. Köztük a Forma-2-es pilóta Anthoine Hubert életét vesztette 2019-ben. A helyszínen számos fejlesztést hajtottak végre. Pierre Gasly sem szeretné, ha Spa eltűnne a naptárból. Szerinte, ha kiesik a naptárból, akkor annak csak pénzügyi okai vannak. Ez az egész nem a biztonságról szól.