Kilenc futam van hátra a 2022-es Forma-1-szezonból. Egyes csapatoknak még lehetőséget kell adniuk az újoncoknak az első edzésen. Kik ülhetnek autóba a pénteki napon?

A 2022-es F1-szezon előtt nagy hangsúlyt fektettek a bevezetett technikai szabályok változásaira. Több új szabály lépett életbe. A szabályok szerint a csapatoknak egy újonc pilótának is lehetőséget kell adniuk. Egy szezon alatt legalább kétszer. Az újoncok debütálására az első szabadedzésen kerülhet sor.

A Red Bull már Spanyolországban lehetőséget adott Juri Vipsnek. Nyck de Vries már kétszer autóba ülhetett. Egyszer a Williams-el, máskor a Mercedes-el gurult ki a versenypályára. Egyes hírek szerint még egy óra lehetőséget kapni fog. A Mercedeshez hasonlóan a Red Bull-nak is kell még lehetőséget adnia egy újoncnak. A Milton Keynes-i alakulatnál ez a versenyző Liam Lawson lesz, aki szintén AlphaTauri volánja mögé ülhet majd.

A Ferrari Robert Shwartzman-nak ad lehetőséget. Ő az olasz csapat teszt- és tartalékpilótája is. A Williams megerősítette, hogy az F2-es Logan Sargeant-nak ad lehetőséget. Ő azonban csak az Amerikai Nagydíj fog autóba ülni az első edzésen. Fred Vasseur azt mondta, hogy a fiataloknak esélyt kell adni. Theo Pourchaire-nak szeretnének lehetőséget biztosítani. Neki azonban 2023-ra még nincs szerződése a csapattal. Érdekes lenne olyan pilótának lehetőséget adni, akinek még bizonytalan a jövője. Úgy tűnik azonban, hogy nincs alternatív lehetőség.

Nagy kérdőjelek vannak az Aston Martinnál is. Náluk nincs junior pilóta. Csak de Vries jöhetne szóba. Még semmi sem biztos. áadásul a Haasnál egyelőre nem érkezett bejelentés arról, hogy ki vezeti majd az autót. Nagy esély van rá, hogy Pietro Fittipaldi lesz a teszt- és tartalékpilóta.

Az Alpine továbbra is számíthat a fiatalabb pilótára, Jack Doohanra. Ő jelenleg az F2-ben versenyez. Logikus választás lenne, ha Piastri-t kihagynák. A francia csapatnak a Mclaren-el közösen kell megoldást találniuk, mivel a wokingi csapat minden bizonnyal Piastri-t ültetné az első edzésen autójukba. A ndyCar pilótája, Colton Herta és Pato O’Ward is alig várja, hogy lehetőséghez jusson.