Az F1Hírek információi szerint meglepetés bejelentésekre lehet számítani a következő hetekben. Minden arra utal, hogy Pierre Gasly távozik az AlphaTauri csapatból. De ki, hova szerződhet?

Fernando Alonso átigazolásának bejelentése óta megindult a pilótakeringő. Az Alpine és a Mclaren között áll a bál. Mind a ketten Oscar Piastri-t szeretnék szerződtetni. az ausztrál pilóta a Mclaren-el szeretne rajthoz állni. Otmar Szafnauer elmondása szerint az ügy lezárultáig nem gondolkodnak azon, hogy más pilótát igazoljanak 2023-ra.

Ez megdőlni látszik. Az Alpine már értesítette is a Red Bullt, hogy érdeklődnek Pierre Gasly iránt. A francia pilótával június 24-én hosszabbított 2023 végéig a Red Bull családdal. Az Alpine-nak a zsebébe kellene nyúlnia. Az AlphaTauri elengedné Gasly-t egy csekély összegért.

Az AlphaTauri nyilvánvalóan értékes pilótaként tekint Gasly-ra. A Red Bull célja az lehet, hogy pilótákat neveljen ki. Ez a hajó pedig Gasly esetében már minden jel szerint elúszott. Ennek ismeretében a Red Bull is nyitott lehet Gasly elengedésére. Egyes források szerint Helmut Marko fontolgatja Mick Schumacher leigazolását, aki távozhat a Haas csapatától. Schumacher esetleges AlphaTaurihoz való igazolása azért is lehetne kedvező a bikások szempontjából, mivel így egy német pilóta versenyezne náluk a Porsche 2026-os érkezése előtt.

Más pletyka is kering a paddockban. Egyes hírek szerint Helmut Marko az IndyCar pilótája, Colton Herta iránt is érdeklődött. Vele viszont nem lenne könnyű dolga a Red Bull-nak. Herta jelenleg nem rendelkezik elég szuperlicenc-ponttal. Így nem indulhatna az F1-ben. Lehet, hogy az FIA külön engedélyt adna Herta-nak. A McLaren elengedi Herta-t az AlphaTaurihoz. Így Gasly az Alpine-hoz igazolhatna, Piastri pedig a McLarennél kapna ülést.

Ha Herta nem is kapná meg a szuperlicencet, Gasly pedig az AlphaTaurinál maradna, Herta akkor is csatlakozhatna a Red Bull-csoporthoz mint tesztpilóta, hogy később versenyzőként is bemutatkozhasson a faenzai gárdánál. Gasly-ról tudjuk, hogy nincs jó viszonyban Esteban Ocon-al. Így az Alpine nehéz helyzetbe kerülne. Ha pedig sem Piastrit, sem Gaslyt nem tudja leigazolni a francia istálló, akkor jelöltek szűkében lehetnek.

Az Alpine esetében Ricciardo is opció lehet, akinek a Mclaren felbontotta a szerződését. Köztudott, hogy a Renault felső vezetése megharagudott az ausztrálra, amikor két év után az istállójuk elhagyása mellett döntött. Viszont az F1Hírek forrásai szerint nem ez a konfliktus lesz a döntő, és túl tudnak lépni ezen. Ricciardo mellett Nico Hülkenberg-nek is lehetnek esélyei, aki Otmar Szafnauer-el együtt dolgozott a Force India csapatnál. Egy egyéves szerződésben is benne lenne 2023-ban. Így 2024-re új pilóta után nézhetnének – amikor már elérhető lenne kivásárlás nélkül is Gasly.

Schumacher mellett a Mercedes Formula E-pilótája, Nyck de Vries is ülést keres magának 2023-ra. A Sauber-junior Theo Pourchaire is befutó lehet meglepetésként az Alpine-ülésre.