Carlos Sainz nem ért egyet az FIA döntésével. A versenybírák öt másodperces büntetést róttak ki a spanyolnak, amiért veszélyesen engedték ki a kerékcseréje után. Sainz szerint megmentette valaki életét.

Sainz a 72 körös Holland Nagydíjon háromszor állt ki kereket cserélni. Az első csere alatt 12,7 másodpercet bukott azzal, hogy nem készítették ki a szerelők a bal hátsó kereket. A Ferrari rossz helyre tette a kerékpisztolyt is, amin Perez is áthajtott. Sainz-t a Ferrari rosszkor engedte útjára a harmadik kiállásánál. Alonso útját keresztezte. Az Alpine pilótájának nagyot kellett fékeznie, hogy ne menjen neki a Ferrarinak. Sainz a rádión jelezte, hogy a kiengedés nem volt veszélyes. Szerinte, ha ezért büntetést kap, akkor az csak egy átverés. A stewardok mégis megbüntették. Így csak a nyolcadik helyen zárhatta a Holland Nagydíjat. A Ferrari pilótája szerint büntetés helyett, dicsértet érdemel. Sainz azért fékezett, hogy ne üsse el a Mclaren szerelőjét.

“Láttam, hogy Fernando érkezik. Nem volt veszélyes a kiengedés. Rá kellett lépnem a fékre, hogy ne üssek el egy Mclaren szerelőt, aki befutott a kijárati vonalra. A fékezésem okozta a veszélyes kiengedést. Hogy lehet ezt annak nevezni? Egyértelműen csalódott voltam, mert azt hittem, megmentettem valaki életét. Nem gondolom, hogy ez veszélyes kiengedés volt. Elkerültem egy balesetet, de megbüntetnek? Ez nagyon frusztráló és beszélni fogok az FIA-val, mert ezt nem értem.”- árulta el Calros Sainz.

A felügyelők másként vélekedtek. Szerintük Sainz a bokszból kihajtva Alonso útját keresztezte, akinek nagyot kellett fékeznie, hogy elkerülje a balesetet. Mattia Binotto szerint Sainz büntetése túlázás volt.