Max Verstappen sorra nyeri az F1 futamait. Monzában is nyert és sorozatban ötször intették le elsőként. A holland pilóta már a következő futamon, Szingapúrban bajnok lehet.

Max Verstappen már 335 világbajnoki pontot gyűjtött. A második helyen Charles Leclerc áll, aki mindössze 219 pontot szerzett. A harmadik helyen Sergio Perez áll 210 ponttal, míg George Russell 203 pontot gyűjtött.

A 2022-es bajnokságból még hat futam hátra van. Verstappen 119 pontos előnyével Verstappen már október 2-án, vasárnap Szingapúrban bebiztosíthatja második világbajnoki címét. Az egyik forgatókönyv szerint meg kell nyerni a futamot ahhoz, hogy bajnok legyen. Ha a második vagy annál rosszabb helyen végez, akkor a Japán Nagydíjon folytatódik a küzdelem. A győzelemmel és a leggyorsabb körrel Verstappen akkor nyeri meg a bajnoki címet, ha Leclerc a kilencedik vagy annál rosszabb, Perez a negyedik vagy annál rosszabb, Russell pedig a második vagy annál rosszabb helyen végez.

Perez és Russell matematikailag még megnyerheti a világbajnokságot. Erre nem sok esélyt látunk. Ha Verstappen nyer, de nem ő teszi meg a leggyorsabb kört, akkor Leclercnek a kilencedik helyen kell végeznie anélkül, hogy megfutná a leggyorsabb kört. Leclerc a tizedik vagy annál rosszabb helyen végez, akkor Verstappen-é lesz a világbajnoki cím. Arra nemsok esély van, hogy Leclerc az ötödiknél rosszabb helyen végez, de az F1-ben minden megtörténhet. A rossz stratégia, egy versenyzői hiba vagy egy másik versenyzővel való ütközés megakadályozhatja, hogy Leclerc a pontszerző helyen végezzen.