Alonso sérült autóval teljesítette az Amerikai Nagydíj nagy részét. A Haas ezért óvást nyújtott be. A versenybírák 30 másodperces büntetést szabtak ki az Alpine pilótájára. Így Alonso 15. helyre esett vissza. A francia csapat óvást nyújtott be az ítélet ellen.

Fernando Alonso jövő évi csapattársával került összetűzésbe Austinban. Alonso előzni akarta Lance Stroll-t, de eltalálta hátulról a kanadai autóját. Az Alpine a levegőbe emelkedett, majd a falnak csapódott. Az ütközés véget vetett a kanadai versenyének, de a kétszeres világbajnok folytatni tudta a futamot és végül a hetedik helyen ért célba.

A Haas a leintés után azt kifogásolta, hogy a versenyirányítás nem vezényelte a bokszutcába az Alpine-t, melynek egyértelműen megsérült a jobb oldali visszapillantó tükre, ami később le is esett az autóról. Az FIA végül egy tíz másodperces stop and go büntetést szabott ki utólag Alonso-nak. Mondván, hogy veszélyeztette a versenytárait. Az Alpine közleményt adott ki. Megerősítették, tiltakozni fognak a büntetés ellen.

Az Alpine azt írta, hogy tisztességesen jártak el a verseny során. Úgy ítélték meg, hogy az autó szerkezetileg biztonságos maradt az ütközést követően, annak ellenére, hogy az incidens végül a visszapillantó elvesztéséhez vezetett. Szerintük az óvást 24 perccel a megadott határidő után nyújtották be. Így azt nem kellett volna elfogadni. Ezért a büntetést érvénytelennek kell tekinteni.