Egy F1-es szezonban rendszeresen előfordul, hogy a csapatok és a versenyzők pénzbírságot kapnak. Mi lesz az FIA által beszedett pénzzel és hova kerül?

Az F1-ben több csapatnak megkönnyebbülést jelent, ha csak pénzbírságot szabnak ki rájuk. De hová kerül az a pénz, amit az FIA ilyen alkalmakkor beszed? Max Verstappen egyszer azzal viccelődött, hogy a stewardok biztos jót vacsoráznak majd a beszedett pénzből. Akkor a holland pilótát 50 000 eurós büntetést kapott, amiért megérintette Lewis Hamilton Mercedesének hátsó szárnyát a Brazil Nagydíj után. Így megszegte a parc ferme szabályokat. Természetesen a beszedett pénzből nem vacsorázni mennek a versenybírák. Az FIA a kapott büntetőpénzt különböző projektek támogatására fordítja. Az FIA a következőket mondta a RacingNews365.com-nak.

„Az FIA nonprofit szervezet. Mint ilyen, a működési költségeinket meghaladó összes bevételt az alulról jövő fejlesztési projektekre fordítjuk. Ilyen például az alacsony költségű Cross Car kezdeményezés, az FIA egyetem, a Mérnöki Ösztöndíjprogram, valamint olyan projektek és kezdeményezések, amelyek tagklubjaink támogatnak.”- jelentette ki az FIA. Arra a kérdésre, hogy mi történik a Red Bull 7 millió dolláros pénzbírságával nem kívántak válaszolni. Jelezték, hogy nem részletezik, hová kerül az egyes bírságokból származó pénz. Mindenesetre nincs külön pénzkassza. A beszedett pénz bekerül az összbevételbe és a vállalkozás működtetésének költségén kívül bármibe befektethetnek.