Jost Capito tavaly év végén távozott a Williams csapatfőnöki posztrjáról. Sokáig nem lehetett tudni, hogy ki lesz az utódja. Pénteken érkezett a hír, miszerint James Vowles, a Mercedes főstratégája ülhet a Williams csapatfőnöki székébe.

A Williams a 2023-as szezon előtt bejelentette, hogy James Vowles, a Mercedes stratégája lesz az új csapatfőnökük. A brit a Williamshez igazolt. 20 évet töltött a Mercedesnél. A német istálló bajnoki sikereinek meghatározó személyisége volt. James Vowles határozottan állítja, hogy a Williams csapatfőnökeként hozott döntései nem lesznek hatással a Mercedesre.

A Mercedes és a Williams hosszú távú együttműködése az erőforrásokra összpontosít. A szoros együttműködésnek köszönhetően tavaly egy Mercedes pilótát adtak nekik kölcsönbe. Alex Albon-t helyettesíteni kellett az Olasz Nagydíjon. Nyck de Vries ülhetett a thai-brit pilóta helyére. A bejelentést követően Vowlest a Mercedes és a Williams lehetséges politikai struktúrájáról kérdezték.

„A Williams egy teljesen független szervezet. A sikerem azon múlik, hogy jó munkát végzek ott. Ennek függetlennek kell lennie a Mercedestől. Ez nem jelenti azt, hogy ne működne együtt valamilyen formában a Mercedes-el. Azt kell tennem, ami a Williams-nek a legjobb. Tehát nincs „mini Mercedes”, nincs „B-csapat”. Semmi ilyesmi. Sikeressé szeretném tenni ezt a csapatot.”- árulta el James Vowles. A Mercedes csapatfőnöke elvárja James Vowles-től, hogy minden döntésével előnyben részesítse a Williams-t.

„Minden csapatfőnökben van egy közös. Megvédjük álláspontjainkat és csapatainkat, és mindent megteszünk a boldogulás érdekében. Ha felhívnám James-t, és megkérném, hogy legyen „mini Mercedes”, azt mondaná: nem. Mindig is felmerült az a spekuláció, hogy a Mercedes egy ‘B’ csapatot szeretne csinálni a Williams-ből. De ez nem igaz. Soha sem avatkoztunk bele a pilóták dolgába. Tiszteletben tartottuk a csapatvezetés döntéseit. James azt fogja tenni, ami jó a csapatnak. A csapat sikere alapján fogják megítélni. A Mercedes ki fog állni mellette.”- kezdte Toto Wolff, aki a közös munkájukról is mesélt.

„James nagyra becsült tagja csapatunknak. Szerves részét képezve az elmúlt években elért sikereinknek. 2013-ban csatlakoztam a csapathoz. Vele dolgoztam, tudom, milyen szorgalmas, tehetséges. A szemem előtt nagyon sokat tanult az elmúlt években. ..Természetesen szomorúak vagyunk, hogy a csapat ilyen tehetséges tagjától búcsút kell vennünk, de semmi kétségem afelől, hogy minden képessége megvan ahhoz, hogy fantasztikus csapatfőnök váljon belőle. Sok sikert kívánunk neki, Örülünk, hogy karrierjét a Williams csapatfőnöki posztján folytatja. Egy olyan csapatnál, mely közel áll a szívemhez.”- zárta a Mercedes csapatfőnöke.