Valtteri Bottas csak egy éves szerződéseket kapott a Mercedestől az öt éve alatt. Felipe Massa szerint ez is rontott a finn esélyeit és ezért nem tudott harcolni a bajnoki címért. A brazil ex bajnok úgy gondolja, hogy a szerződés általi nyomás minden F1-es pilóta karrierjét rontja.

Bottas a Mercedesszel töltött öt szezonjából négy futamot tudott nyerni. A bajnoki cím alakulásába nem tudott beleszólni. Kétszer meg kellett elégednie a ‘másodhegedűs” szereppel. Bottas akkoriban az egy éves szerződéseket okolta. Ha több éves szerződést kötöttek volna vele, akkor időt és ok felesleges nyomást takarított volna meg.

„Nemcsak az adott évre kell koncentrálni, hanem a következő szezonra is. Akkor tudatában vagy annak, hogy a következő évben is a csapattal lehetsz és koncentrálhatsz a fejlesztésekre. Tudod, hogy működik az F1. A megfelelő pillanatban ott kell lenned, a megfelelő autóval, a megfelelő csapattal kell rajthoz állni. Az első évet is végigcsináltam. A Sauber-nél versenyezhettem. Majd a Ferrari tesztpilótájaként folytathattam. Nem tudtam, hogy lesz-e esélyem még a visszatérésre. Tehát mindig van rajtad egy nyomás. Ilyen az F1-es karrier. Lehet, hogy kötnek veled egy kétéves szerződést, de a második év felénél nem tudod, hogy maradhatsz vagy menned kell. Ha teljesítesz maradhatsz. Ilyen az F1 és minden pilótán van nyomás. Ez a Forma-1 része. Sok pilóta érezte ezt, nem csak én és Bottas…A nyomás a munka része a Forma-1-ben. Nem számít, hogy a csúcson vagy-e vagy sem.”- árulta el Felpie Massa.