A Red Bull lesz az első csapat, akik bemutatják a 2023-as versenygépüket. A bemutatóra New York-ben kerül sor február 3-án. Sajtóhírek szerint az új autója helyett egy nagy hírt tervezhet megosztani.

Aki végigkövetett már pár F1-es autóbemutatót, az tudhatja, ha egy csapat jóval az első előszezoni teszt elé időzíti a hivatalos bemutatóját. De valami nem stimmel. Vannak, akik így terelik el a figyelmet arról, hogy késésben vannak. Másoknak eszük ágában sincs bemutatni a tényleges autójukat, csak hírverést akarnak.

Tíz csapatból kilenc már nyilvánosságra hozta a bemutató időpontját. Egyedül a Haas nem jelentett még be semmit. Idén február 23-a és 25-e között, Bahreinben tartják az előszezoni tesztet, és a jelek szerint az azt megelőző hét lesz a tényleges autóbemutatók hete. A Red Bull, a Williams, az Alfa Romeo és az Alpha Tauri eközben már az azt megelőző két hétben bemutatókat tart, ám kétséges, hogy azokon hány valódi 2023-as autót fogunk látni.

Elsőként a Red Bull tartja majd a bemutatóját. Ők már február 3-án bemutatóznak, mégpedig New Yorkban. A nagy kérdés egyelőre azonban nem az, hogy milyen változások lesznek az RB19-esen a domináns elődhöz képest, hanem az, hogy egyáltalán mit fognak bemutatni. A bikák híresek arról, hogy kitolják az új autója első verziójának véglegesítését. Az elmúlt években ráadásul ők voltak a legtitokzatosabb csapat, hiszen 2022-ben egy központi F1-es bemutatóautót próbáltak eladni az új versenygépükként, miközben a valódi RB18-asukat csak az első tesztnapon mutatták meg először a nyilvánosságnak, akkor is csak azért, mert muszáj volt. Így meglepő lenne, ha február 3-án közszemlére tennék az RB19-est.

A helyszínválasztás is meglepő. Ha egy igazi autót akarnak New Yorkba szállítani közel három héttel az első teszt előtt, azzal további értékes napokat vesztenének a fejlesztés és gyártás terén. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója az mondta a múlt év végén, hogy szokás szerint feszegetni fogják a határokat az új gép elkészítésével.

A logisztika miatti kiesésről sokat elmond, hogy a hírek szerint a Ferrari is ilyen okok miatt döntött úgy, hogy Maranellóban rendezi a bemutatóját. A korábbi hírek szerint eredetileg Imolában akarták tartani, mely pálya azért nem New York-távolságra van a központjuktól. Az RacingNews365 úgy tudja, a Red Bull valójában semmilyen autót nem visz magával New Yorkba. A Motorsport-Magazin pedig úgy értesült, hogy az amerikai eseményen elsősorban egy 2026-ra vonatkozó hírt terveznek bejelenteni. Mik a terveik a Red Bull Powertrainsszel, és milyen partnerrel fogják megalkotni az első saját erőforrásukat? Talán erről fog szólni a február 3-án tartott bemutató.

A Red Bull állítólag már a múlt év végén közel került az amerikai Forddal való megállapodáshoz, és talán nem csak az ottani növekvő piacnak vagy a Red Bull amerikai szponzorának köszönhető, hogy mindkét csapatuk egészen New Yorkig megy az idei első hivatalos fellépésével…

Mikor újság a többiekkel?

A február 6-án évnyitót tartó Williams már megerősítette, hogy csak a festéséről rántja le a leplet. A találgatások egy esetleges új főtámogató érkezéséről is szólnak. Híre ment, hogy az ő partnerük lehet a McLarent elhagyó Gulf. Ha így lesz, annak alighanem a versenygépük megjelentésére is komoly hatása lesz.

Az Alpha Tauri ugyancsak jelezte, hogy csak a festéséről rántja le a leplet február 11-én New Yorkban, bő egy héttel a testvércsapat eseménye után. Emellett bejelentenie alighanem az Alfa Romeónak is lesz mit február 7-én. A csapat az utolsó szezonját teljesíti ezen a néven, bemutatkozik náluk az új ügyvezető igazgató, Andreas Seidl, aki még adós az új csapatfőnök megnevezésével. Az Orlen felirat is lekerülhet az autóról. A svájci Blick beszámolója szerint az olajvállalat az elmúlt években tesztversenyzőként alkalmazott Robert Kubica-val együtt távozik a hinwiliektől, és idén már nem lesznek ott a logói a versenygépeken.

AZ F1-ES BEMUTATÓK IDŐPONTJAI:

február 3. – Red Bull, New York (évnyitó)

február 6. – Williams, 15 óra (festés és évnyitó)

február 7. – Alfa Romeo, Zürich, 10 óra

február 11. – Alpha Tauri, New York (festés)

február 13. – McLaren, Woking

február 13. – Aston Martin, Silverstone, 20 óra

február 14. – Ferrari, Maranello

február 15. – Mercedes, Silverstone

február 16. – Alpine, London

Előszezoni teszt: február 23-25., Bahrein