Mattia Binotto távozott a Ferraritól. Az olasz mérnök a 2022-es Forma-1-es szezont követően lemondott a maranellóiak csapatfőnöki posztjáról. Helyét Frederic Vasseur vehette át. A Ferrari az francia szakemberrel véget vethet a nyeretlenségi sorozatnak?

A 2022-es év nagyon jól kezdődött a Ferrari számára. Charles Leclerc az év első három versenyéből kettőt is megnyert, de Dzsiddában is a dobogó második fokára állhatott fel. A Red Bull megbízhatósági problémákkal küzdött. Az osztrák csapat gyorsan megtalálta a probléma forrását. A Ferrari viszont innentől kezdve csak hibát hibára halmozott. Ennek eredményeként Verstappen négy versenyhétvégével a szezon vége előtt bebiztosította második világbajnoki címét. Leclerc-nek pedig még az ezüstéremért is meg kellett küzdenie Sergio Perezzel. A Ferrarinak a konstruktőri második hely is veszélybe került.

Összességében azonban a Ferrari előre tudott lépni az elmúlt évekhez képest. Viszont ez sem mentette meg Mattia Binotto-t. Az év végén be kellett adnia a felmondását. A helyét Frederic Vasseur, az Alfa Romeo korábbi csapatfőnöke vette át. Az is biztos, hogy komoly örökséget vehet át, ugyanis Binotto a Racing2022-nek most megerősítette, igen korán elkezdtek dolgozni a 2023-as konstrukción.

„A Francia Nagydíj után befejeztük a munkát az F1-75-ösön és már nyáron elkezdtünk a 675-re koncentrálni. Ez befolyásolta a versenyképességünket a szezon második felében.”-árulta el Mattia Binotto. Vajon Frederic Vasseur képes lesz újra a csúcsra juttatni a Ferrarit? A Ferrari új csapatfőnöke meg van győződve arról, hogy a maranelloi csapatnak mindene megvan ahhoz, hogy megnyerje a bajnokságot.

Kimi Raikkönen volt az utolsó pilóta, aki világbajnoki címet nyert a Ferrarival. Az olasz csapat 2007 óta nem tudta megnyerni az egyéni, 2008 óta a konstruktőri bajnokságot. Frederic Vasseur óriási feladat előtt áll. Ha sikerül megoldania néhány problémát, és elsajátítania Maranello politikáját, akkor Charles Leclerc és Carlos Sainz talán harcba szállhat a világbajnoki címért.

„Meggyőződésem, hogy a Ferrarinak mindene megvan a győzelemhez. Természetesen a tapasztalatom az elmúlt két hétre korlátozódik. Mindent össze kell hoznunk, hogy sikeresek legyünk. Csak az elmúlt évtizedek eredményeit kell megnézni ahhoz, hogy tudd. Minden a folyamatos fejlődésen múlik. Ha néhány hónapon vagy éven belül jobban dolgozunk, mint mások, akkor nyerhetünk. De semmi sem garantált. Voltak csapatok, akik pár éve domináltak. Ma már nem. Ez így volt 20 éve és így lesz 40 év múlva is. A dolgok nagyon gyorsan változhatnak az F1-ben, ezért a teljesítményre koncentrálunk. Bármi előfordulhat.”- árulta el Frederic Vasseur.

Nézd velünk élőben a Race of Champions-t.