Az Alfa Romeo és a PKN Orlen útjai szétváltak. Robert Kubica nem követte az Orlen-t. Így a jövője is kétséges az F1-ben. Minden jel arra utal, hogy Kubica nem marad az Alfa Romeo tesztpilótája.

Ez az év eddig nagy változásokat tartogatott. A csapatfőnöki poszton több változás történt, de a szponzorok is vándoroltak. Az Alfa Romeo-tól nemcsak Frederic Vasseur búcsúzott. A 2020-as szezon óta a svájci csapat egyik főszponzora, a PKN Orlen is távozott a csapatól. Az Orlen esetleges távozásával kapcsolatos pletykák már a legutóbbi világbajnokság utolsó hónapjaiban felröppentek. Így az Alfa Romeo új szponzort keresett.

Az Orlen 2019-ben lépett be a Forma-1-be. Támogatta Robert Kubica visszatérését a Williams csúcskategóriájába. A következő évben az Alfa Romeóhoz igazolt. Mivel Kimi Raikkönen és Antonio Giovinazzi jelenléte miatt nem állt rendelkezésre gyári pilótaülés, a lengyel tartalék szerepet vállalt. 2021-ben Raikkönen helyett versenyezhetett Kubica, mivel a finn COVID-19 tesztje pozitív lett. Az Orlen és az Alfa Romeo között megromlott a viszony. Így az útjaik szétváltak. Kubica valószínűleg nem marad az Alfa Romeo tesztpilótája. Az Orlen idén már az AlphaTauri szponzora lesz. Kubica nem követte szponzorát.

A Motorsport.com olasz kiadásának információi szerint Kubica a tavalyi szezon végén megszakította kapcsolatát az Alfa Romeóval. Nem lesz lehetősége a faenzai csapatnál autóba ülni. Ez azt jelenti, hogy Kubica utolsó tesztje 2022-ben volt Abu Dhabiban. A Motorsport.com interjút készített a lengyel pilótával. Kubica a következőket mondta:

„Nem tudom. Nem akarok a többiek nevében beszélni. Nem foglalkozom a költségvetéssel. Ahogy mondtam, gondoskodnom kell a dolgaimról, és arról, min a fontos. Beszélnem kell majd a felekkel, de nem akarok itt lenni, ha már nincs rám szükség. A jövőmmel kapcsolatban nyugodt vagyok, de maradjunk reálisak. 38 évesen már nem meglepő, ha már nem kapsz lehetőséget. Túl sok a ha, úgyhogy várunk, meglátunk és reagálunk. Azt hiszem, az én történetem megmutatja, hogy soha ne mondd, hogy soha. Őszintén szólva, az egyetlen ok, amiért még mindig itt vagyok, az az, hogy vezethetem az autót. Ha eljön az a nap, hogy erre sem lesz már lehetőségem, akkor vége a karrieremnek.”- jelentette ki Robert Kubica.

Kubica az elmúlt években szép eredményeket ért el az Endurance Championship LMP2 osztályában. 2021-ben a WRT csapatával első próbálkozásra megnyerte a Le Mans Series Európa-bajnoki címet, majd közel került Le Mans 24 órás megnyeréséhez is.