A 2023-as Forma-1-es szezon előtt a csapatok többsége legalább egy forgatási napot szoktak tartani. Ennek célja az, hogy bejárassák az új versenygépeket. De mit tehetnek 100 kilométer alatt a csapatok?

A Haas volt az első a 10 csapat közül, aki január 31-én bemutatta autójának festését. Az autót csak akkor láthatjuk, mikor először gurulnak pályára. Elárulták, hogy február 11-én, Silverstone-ban tartanak majd forgatási napot.

A csapatok többsége úgy dönt, hogy az új autóikkal tartanak forgatási napot azelőtt, hogy Bahreinben téli tesztre mennének. Ezek a forgatási napok alatt csak 100 kilométert tehetnek meg a pilóták. Így a csapatok észre vehetik az autókkal kapcsolatos előre nem látható mechanikai vagy műszaki problémákat. A téli tesztek előtt ezeket kijavíthatják.

A csapatok hogyan képesek magán pályán tesztelni a 2023-as szabályok mellett?

Az F1-es csapatok kihasználják az FIA kiskapuit. Ide tartozik a forgatási nap is. Az istállók gyűjtenek pár promóciós anyagot. A felvételeken látni az autót minden szögből. Biztos láttunk már olyan reklámokat, amiben F1-es autó szerepel. A reklámfilmben szinte minden szögből láthatjuk az autót. Ezeket a felvételeket a forgatási napokon rögzítik.

A forgatási napokra szigorú szabályok vonatkoznak. A szabályokat alaposan átgondolták annak érdekében, hogy egyetlen csapat se szerezhessen versenyelőnyt a forgatási napokon. Milyen szabályok vonatkoznak egy F1-es forgatási napra? Az FIA Sportszabályzat 10.4. cikke kimondja, hogy az eseményt „tisztán marketing és promóciós célokra” használják. Minden csapat két forgatási napot tarthat egy szezon alatt. A 10 csapat közül szinte mindenki tart majd egyet a téli teszt előtt.

A szabályok szerint a csapatok legfeljebb 100 kilométeres távot teljesíthetnek. Ha a silverstone-i pálya rövidebb változata kevesebb, mint három kilométer. Így itt a csapatok 33 kört tehetnek meg. Ha a versenyen használt pályán forgatnának, akkor csak 16 kör állna rendelkezésükre.

Az autót a forgatás napjára fel kell szerelni a szabványos FIA ECU-val és a Technikai Szabályzat 8.3.1. pontjában foglaltak szerint csak az FIA által jóváhagyott szoftverrel használható. A Pirelli speciális gumikat szállít a forgatási napokra. Ezek a keverékek kemények, mint a kő. Nedves és száraz pályára is alkalmatos. Hozzá kell tenni azt is, hogy az F1-es autókat egy-két filmező autó követi.