Mohamed bin Szulajm FIA-elnök nyomására az FIA hivatalosan is megnyitotta a jelentkezést a Forma-1-es mezőnybe. Az első lépés lehet az Andretti Global projekt hivatalos szempontok szerinti elbírálásában.

Az FIA hivatalosan is megnyitotta a jelentkezéseket arra a kiválasztási folyamatra, amelynek végén új csapatokkal bővülhetne a Forma-1-es mezőny. A bejelentés szerint a jelentkezők választhatnak, hogy 2025-ben, az új technikai szabályzat első évében, 2026-ban, vagy 2027-ben szeretnének-e csatlakozni a Forma-1-es mezőnyhöz sikeres pályázat esetén.

Az FIA összesen 8 szempont alapján fogja elbírálni a jelentkezőket. Vizsgálni fogják a jelentkezők pénzügyi. Technikai hátterét, azt, hogy a leendő csapat „megfelelne-e a Forma-1 pénzügyi, technikai és sportszabályzatának”. Az FIA azt is ellenőrizni fogja, hogy a leendő csapatok hosszútávon is elég forrással rendelkeznek-e ahhoz, hogy „versenyképesen szerepeljenek a világbajnokságban”, ahhoz, hogy erről meggyőződhessenek, „a projektek első 5 évének részletes üzleti terveit” kell bemutatniuk a jelentkezőknek.

Az FIA azt is hozzátette, hogy a Forma-1 kereskedelmi jogtulajdonosa, tehát a Liberty Media további szempontokat, kritériumokat állíthat fel a jelentkezőkkel szemben. Leszögezik, hogy „egyik jelentkező sem kap automatikusan indulási jogot”, valamint azt, hogy „amennyiben egyik jelentkező projektjét sem találja megfelelőnek az FIA és/vagy az F1 kereskedelmi jogtulajdonosa, nem kerül kiválasztásra új csapat”.
Miközben az FIA keblére ölelte az F1-be igyekvő Andretti-Cadillac projektet, az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali korábban nyilvánosan is kijelentette, hogy az F1 nem akarja kibővíteni a jelenleg 10 csapatból álló mezőnyt.

Stefano Domenicali arra is utalást tett, hogy vannak olyan érdekeltek, akik nem kampányoltak annyira nyilvánosan a lehetőségért, mint Andrettiék, egyelőre azonban az FIA elmondása szerint nekik csak Andrettiék jelezték az érdeklődésüket. A potenciális jelentkezőknek április 30-ig kell prezentálnia a terveit az FIA-nak és az F1-nek. A döntést ezután a mezőny bővítéséről június 30-ig fogják meghozni.

A hírt a PlanetF1 oldal tette közzé.