Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója sok pilótával dolgozott együtt. Közöttük volt Juan Pablo Montoya is, aki szerint kapcsolatuk nem volt mindig felhőtlen.

Juan Pablo Montoya elárulta, miért hiszi, hogy a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko „máig haragszik rá”. Montoya Marko Forma 3000-es csapatában, az RSM Markóban versenyzett 1997-ben. Abban az évben, amikor egy másik leendő Forma-1 -es pilótával, Ricardo Zonta-val harcolt a bajnoki címért. Montoya szerint Helmut Marko-val nem voltak, mindig jóban.

„Azok az idők nem voltak könnyűek, de jobb versenyzővé tett. Helmut Marko mindig azt kiabálta, hogy sok problémám van. Őrült vagyok, meg minden. Jó szándékkal tette. Azon volt, hogy jobb ember legyek. Emlékszem, egyszer meghívott a házába ebédelni. Salátát szolgáltak fel, de akkoriban nem ettem zöldséget. Aztán visszaszaladt az irodájába. Pedig egy órára volt az irodája. Nehéz időszak volt, de visszagondolva tudom, ez vitt előre. Grazban éltem. Számomra jó élmény volt. Akkoriban alig volt pénzem, de Helmut nagyon vigyázott rám. Szerintem a mai napig haragszik rám. Úgy vélem, hogy azt hiszi, szándékosan hagytam kicsúszni a bajnokságból az utolsó előtti körben Mugellóban. Rosszul állítottuk be a felső fokozatot. Valahányszor felső fokozatba kapcsoltam a motor akadozni kezdett, mert a fokozat túl hosszú volt. Helmut azonban embert akar belőled csinálni, és úgy gondolja, hogy ha valamit el akarsz érni, meg kell érte küzdened.”- árulta el Juan Pablo Montoya.