Az FIA tavaly év végén új szabályt léptetett életbe. A szervezet ezek után nem fogja majd engedni a versenyzőknek, hogy az ő beleegyezésük nélkül tegyenek politikai, vallási vagy személyes megnyilvánulásokat. Ez ellen többen felszólaltak. Az FIA most tisztázta az új szabályt.

Az FIA pénteken egy dokumentumot küldtek szét a csapatoknak. A címe a következő volt: „A semlegesség elvére vonatkozó útmutatás”. Részletezték, hogy a Nemzetközi Sportkódex módosított változata miként fog működni a gyakorlatban. Az FIA ebben kijelentette, hogy a pilóták továbbra is szabadon kifejezhetik saját nézeteiket, de csak specifikus alkalmakkor és bizonyos körülmények között, melyek elsősorban a versenyzés idejére, tehát a pályán zajló eseményekre, a pódiumceremóniára és a pilótaparádéra vonatkoznak. Ettől függetlenül egyes témákban továbbra is engedélyt kell majd kérniük a szövetségtől.

Az FIA azt is elmondta, hogy a pilóták továbbra is „szabadon fejezhetik ki nézeteiket bármilyen politikai, vallási vagy személyes témában a Nemzetközi Versenyek előtt, közben és után”, ha ezt például a közösségi oldalaikon teszik, de akár interjúk során is kifejezhetik véleményüket. A 12.2.1.n szabálypont tisztázása még kimondja, hogy a pilótaparádé, a nemzeti himnuszok, a szezon előtti és utáni versenyzői fotózások és a pódiumceremónia mellett „a résztvevők nem tehetnek politika, vallási és/vagy személyes megnyilvánulást, melyek sértenék a semlegesség elvét az FIA sajtótájékoztatóin sem. Kivéve az akkreditált újságírók által feltett kérdésekre adott közvetlen válaszokat.

Mi számít szabálysértésnek? Erről az FIA külön irányelveket adott ki. Ha valaki bárki valamilyen megnyilvánulást vagy akciót szeretne tenni a fentebb taglalt témákban, akkor azt már négy héttel az adott esemény előtt engedélyeztetnie kell az FIA-val. A későn beadott kérelmeket külön-külön bírálják majd el.

A helyzet így sem egyszerű. A csapatok és a versenyzők talán már jobban látják majd, hogy mit tehetnek meg és mit nem, de abban szinte biztosak lehetünk, hogy lesznek még ebből bonyodalmak az előttünk álló időszakban. Erről a Racingnews365.com számolt be.