Alig három hónappal a 2022-es szezon vége után újra versenyautó zajától lesz hangos a bahreini versenypálya. Csütörtökön megkezdődik a szezon előtti tesztelés. A köridők senkit se tévesszenek meg.

Tavaly hat napot tesztelhettek a pilóták. Idén ez a szám háromra csökkent. Ennek oka az, hogy a csapatoknak nem volt ennyi időre szükségük. Másrészt a költségeket is csökkenteni akarták.

Miért fontos a szezon előtti tesztelés?

A szezon előtti teszteléseken a csapatok előkészítik az autókat a következő szezonra. 13 évvel ezelőtt 12 nap állt a csapatok rendelésére. Idén már csak három napot kapnak erre. A csapatok csütörtök reggeltől szombat estig edzhetnek az 5,412 kilométeres bahreini versenypályán. A csapatok feladata az, hogy kiszűrjenek minden problémát, megtalálják a legjobb beállításokat és tökéletesítsék versenygépeiket. Ha az autó megbízhatóan viselkedett a tesztek során, akkor az már nem jelent rosszat. A csapatoknak a legjobb esetben már csak a beállításokon és a teljesítményen kell dolgozniuk.

Mire kell figyelni?

A megbízhatóság és a pattogás esz a két kulcspont ebben a szezonban. Minden csapat abban reménykedik, hogy megbízható lesz az autója és nem látjuk újra a delfinezést, mint jelenséget. A 2022-es szezonban a Haas és az Alfa Romeo tesztje nem alakult valami jól. Mind a két csapat fontos tesztidőt vesztett megbízhatósági problémák miatt. A McLarennél fékproblémák jelentkeztek. A Mercedes küszködött.
Idén az FIA megjavította az autók padlóját, hogy megpróbálja korlátozni a pattogást. Így mindenki a Mercedesre figyel, hiszen náluk jelentkezett a legjobban a delfinezés.

Ki, mikor lép pályára?

Csütörtökön a Red Bull Max Vrestappen-t küldi majd pályára. Pénteken Verstappen és Perez osztoznak a munkán. Szombaton Perez vezetheti egész nap a Red Bull-t. A Ferrari, a Mercedes, az Alpine, Mclaren, az Alfa Romeo, az Aston Martin és a Williams még nem jelezte, hogy kivel és mikor lép majd pályára.

A Haas-nál Hülkenberg kezd majd. Csütörtök délután Magnussen ülhet majd autóba. Pénteken délelőtt Magnussen, délután Hülkenberg lép majd pályára. Szombaton a német kezd. Magnussen fejezi majd be a tesztelést. Az AlphaTauri-nál Tsunoda kezdi majd a tesztelés. De Vries délután ülhet majd autóba. Pénteken is Tsunoda kezd. Szombaton De Vries ülhet elsőként autóba. Tsunoda fejezi majd be a három napos tesztelést.

Milyen idő várható?

A Forma-1-es csapatok úgy döntöttek, hogy felhagynak az európai teszteléssel és a februári hideggel. Inkább Bahreinbe mennek, ahol mindig alkalmas erre az idő. A hőmérséklet tehát jobban megfelel majd a szezonnyitó Bahreini Nagydíjnak, amelyet Szaúd-Arábia, Ausztrália és Azerbajdzsán követ majd. Csütörtökön maximum 23 lesz. Pénteken 26 és szombaton 25 fok várható. A szél enyhül majd a három nap során. A szél hordhat némi homokot a pályára. Ez okozhat némi gondot.

Hol nézhetjük a tesztelést?

Az F1-rajongók szerte a világon követhetik a szezon előtti teszteket az F1 TV-n a Pro előfizetésen keresztül. Az Egyesült Királyságban élők is hozzáférhetnek a Sky Sportshoz. Teljes és átfogó tudósítást kapnak a három tesztnapról. Az F1Hírek mindent elkövet annak érdekében, hogy az oldalunkon is élőben nézhetsd az eseményeket. A délelőtti és a délutáni eredményekről, eseményekről is részletesen beszámolunk majd.