Tavaly még úgy volt, hogy négy DRS-zónát láthatunk az átalakított melbourne-i aszfaltcsíkon. A hétvége folyamán mégis csak hármat jelöltek ki. Részben Fernando Alonso okos lobbizásának is köszönhetően.

A hivatalos indoklás az volt, hogy biztonsági okokból nem lehetett végül nyitni a hátsó szárnyat. Úgy tűnik, ami késik, az nem múlik. Az ausztrálok nem adják fel, hogy kicsikarják az FIA-tól a négy zónát, ami akár tovább javíthatná a versenyek minőségét. A 10-es és 11-es kanyar közötti szekcióról van szó, amely a gyors bal-jobb sikánhoz vezet. Tavaly itt csúszott ki Carlos Sainz. 2022-ben eredetileg a pénteki napon ott még használhatták a versenyzők a DRS-t, és az FIA csak szombatra tiltotta azt be biztonsági okokra hivatkozva.

Idén lehet megvalósul a négy DRS zóna. Ez abszolút rekord lenne. A mezőny tagjai lényegében a fél pályán keresztül használhatnák az előzést segítő eszközt, ami akár nagyon látványos csatákhoz is vezethetne. Kíváncsian várhatjuk tehát, hogy végül mit lép majd az FIA. Az Ausztrál Nagydíj egyébként az idény harmadik versenye lesz majd, és április legelején kerül megrendezésre. Charles Leclerc tavaly futott körrekordja is megdőlhet.

„Pozitív visszajelzéseket kaptunk az FIA-tól és az F1-től a negyedik DRS-zóna beiktatása kapcsán. Ez lesz a valaha volt leggyorsabb futam Melbourne-ben. Az autók tavaly óta nyilván javultak, és a negyedik zónának hála most még gyorsabbak lesznek. Ez csökkenteni fogja a köridőket is”- árulta el Andrew Westacott, az Ausztrál Nagydíj szervezési vezetője a helyi szaklapnak. Szavait a PlanetF1 idézte.