Elérkeztünk a 2023-as Forma-1 szezon előtti tesztelésének utolsó napjához. Rengeteg kérdés még megválaszolhatatlan. Erősorrendet szinte lehetetlen felállítani. A pénteki nap után kíváncsian vártuk a folyatást, mivel tegnap érdekes eredmény született.

A pénteki napot Guanyu Zhou zárta az élen az Alfa Romeóval. Max Verstappen lett a második. Problémás napja volt a Mercedesnek. Verstappen, Zhou és Sargeant számára ez a tesztidőszak vége ért. A Red Bull, az Alfa Romeo, és a Williams szombaton már csak egy pilótával dolgozik. Nyolc órakor kinyitott a pálya, elsőnek Felipe Drugovich hajtott ki – egyre gyanúsabb, hogy neki a jövő heti nagydíjon is szerepe lesz. Az első percekben tízből kilenc autó megjárta a pályát.

Perez is hamar a pályára gurult, de elvesztett egy szenzort. A Red Bull autójának hátsó részéről esett le egy ideiglenesen telepített mérőműszer. A leszakadt szenzor miatt rövid időre piros zászlós fázis lépett életbe. Az újra indítás után jöttek az újabb mért körök. Hülkenberg állt az élre. Mögötte Piastri, Russell és Drugovich volt a sorrend. Leclerc Ferrarijának DRS-e furcsán működött. Egyik fele kinyílt. A másik csukva maradt. Negyvenöt percet vártunk az első hibára. Piastri forgatta meg a Mclaren-t.

A Mercedes röviden arról számolt be, hogy Russell tegnapi műszaki hibája után kicserélték a meghibásodott hidraulikus szivattyút. A tempóvesztés elemzése viszont nem hozott eredményt. Így ma kísérletezgetett a csapat. Egy óra elteltével Russell állt az élen Gasly előtt. Pár perce Albonnal bezárólag már mind a tíz aktív versenyzőnek volt köre. Leclerc közben feljött a második helyre. Igaz, a monacói a kemény abroncsokat használta. 10 perccel később perc már Leclerc neve áll az első helyen.

Az Aston Martin garázsában hátsó szárnyat cseréltnek. Ez további értékes pályaidőt vett el Drugovichtól. Leclerc közben rótta a köröket és javított idején és lassan a délelőtti teszt feléhez értünk. A pályán két autó tartózkodott. Így figyelhettünk a bokszra. A Mclaren-nél nagy lehetett a baj. Piastri autóján nagyon dolgoztak. Tájékoztatásuk szerint ideglenesen megerősítenek bizonyos első szárnyelemeket, hogy azok kibírják a mai tesztnapot. A probléma nem jelentős és a Bahreini Nagydíjon nem jelent gondot – közölte a csapat. Piastri csak 25 kört tett meg eddig, ezzel már övé a legkisebb megtett táv.

A Mclaren visszaküldte Piastrit a pályára. Az ausztrál lassú köröket teljesített. Kilenc másodperccel volt lassabb Leclerc első idejénél. A köridőkben nem volt nagy változás. A csapatok megtankolt autóval körözgetnek. Aktuális téma az F1-es sajtóból: Alonso az Aston Martinnal összerakott pár látványos kört az elmúlt két napban, és a riválisok is felfigyeltek az AMR23-ra. Egy rivális csapat mérnöke szerint nem csupán a középmezőny elejére ugorhatnak, de akár a Ferrarira és Mercedesre is veszélyt jelenthetnek. Péntek délelőtt újra előkerült a piros zászló. Valtteri Bottas versenygépe adta meg magát a 8-as kanyarban. A felvételek alapján váltóhiba okozhatta a meghibásodás. Egy tény. Az Alfa Romeo alatt eltűnt a hajtás. Egy óra 10 perc volt még a délelőtti „műszakból”.

Öt perc kellett az újraindításhoz. Szinte mindenki a pályára ment. Csak Piastri nem. A Mclaren megint az első szárnyon ügyködött. A pályán nem történt érdemleges. Addig egy kisebb pletykát hallottunk a paddockban. A The Race lap egyik tudósítója úgy tudja, hogy a Red Bull-nál nagy az optimizmus. Az RB19 megbízhatóság és teljesítmény tekintetében, rövidebb és hosszabb etapokon is jól állnak. A csapatnál úgy gondolják, a Ferrari közel van egy körön, de jobban fogyasztja a gumikat. Ez tavalyról már ismerős lehet. Russell 15 körön át kint volt a pályán. Leclerc újabb lágyakat tetetett fel. Lehet igaza lesz a Red Bull-nak? A Ferrari ennyire eszi az abroncsokat? 12 óra körül elcsendesült a bahreini pálya. Hét perc volt még a délelőtti tesztből.

Eredmény:

Pilóta Csapat Köridő Megtett kör
1.  Charles LECLERC    Ferrari 1:31.024 67
2  George RUSSELL Mercedes +0,418 83
3  Felipe DRUGOVICH Mclaren +1,051 77
4  Sergio PEREZ Red Bull 1,435 69
5  Pierre GASLY Alpine 1,738 56
6  Alexander ALBON Williams 1,769 53
7  Nico HULKENBERG Haas F1 Team 2,305 77
8  Oscar PIASTRI McLaren 2,631 44
9  Valtteri BOTTAS Alfa Romeo 5,530 72
10  Nyck DE VRIES AlphaTauri 7,220 87