A hosszú téli szünet és a bahreini előszezoni teszt után ezen a hétvégén elrajtol a 2023-as F1-es szezon. A rajongók bizonyára már nagyon várják. Úgy gondoltuk, hogy összeszedünk pár dolgot, amiért izgatottan várhatjuk a szezon rajtját.

Az első kérdés az, hogy meg tudja-e valaki állítani a Red Bullt. Ritka, ha fel tudunk állítani egy erősorrendet a testek után. Most sem mondhatunk biztosra semmit, de egy biztos. A Red Bull megbízhatónak és gyorsnak bizonyult. A címvédő csapat egy hibát levéve nagyszerű munkát végzett a három nap alatt. Max Verstappen azt mondta, hogy nagyon kényelmesen érezte magát az autóban.

„Nagyon jó volt. Szerintem az autó nagyon jól működik. Sok mindent kipróbáltunk. Azt hiszem, a tavalyi év után az autó filozófiája nem igazán változott. Összességében úgy gondolom, hogy ez határozottan előrelépés a tavalyi évhez képest. Szerintem minden dolog, ami az autón van, jól átgondolt, és a szimulátoron is jól tesztelt. Célunk a győzelem és a bajnokság megnyerése. „- árulta el Max Verstappen.

A Ferrari és a Mercedes is úgy gondolja, hogy jó kiindulási alapokkal dolgozhatnak. Az utóbbi csapat pedig jelentős változtatásokat eszközölt autóján. Ennek ellenére sokan úgy gondolják, hogy a Mercedes nem lesz a szezonnyitó favoritja.

Mi lehet a középmezőny erősorrendje?

Meglepő lenne, ha az első három sorrend jelentősen eltérne attól, ahogyan az előző szezonban véget ért. Az Alpine és a McLaren a negyedik helyért küzdött 2022-ben. Úgy tűnik, hogy a Mclaren nehezen kezdi a 2023-as szezont. Az Aston Martin jelentősen fejlődhetett a holt szezon alatt. Sokakat lenyűgözött a tesztek során. Sőt, néhány csapat úgy érezte, hogy akár a Mercedesre is veszélyesek lehetnek. Alonso szerint még a Ferrariknál is jobban teljesítettek.

Az Alpine nem igazán villogtatta erejét. A Mclaren a tesztek alapján visszaesett az erősorrendben. Az Alfa Romeo, a Haas és a Williams is nagyban gyorsult a tavalyi évhez képest. Jelen pillanatban nehéz lenne megmondani, hogy a középmezőnyben ki, hol áll.

Ki fogja vezetni az Aston Martin-t?

Lance Stroll kihagyta a szezon előtti tesztelést. Kerékpározás közben baleset érte és megsérült. Még nem kaptunk arról hírt, hogy ki ülhet majd be az autójába. Rajthoz tud-e állni a Bahrein Nagydíjon vagy sem? Szombat este olyan pletyka is elterjedt a paddockban, miszerint visszahívják Sebastian Vettel-t. Az Aston Martin csapatfőnöke, Mike Krack nem zárta ki ennek lehetőségét. Kevesebb, mint 24 órával az interjú után kiderült. Felipe Drugovich helyettesítheti Stroll-t.

Hogyan boldogulnak majd a debütáló pilóták?

Drugovich új versenyzőnek számított a tesztek alatt. Számos újonc és egy visszatérő pilóta is versenyezni fog Bahreinben. Nehéz megmondani, hogy melyik újoncnak van a legversenyképesebb autója. Valószínűleg Oscar Piastrira figyelnek a legtöbben, miután tavaly nyáron a figyelem középpontjába került.

Piastri 2021 óta nem versenyzett. Ezért nem furcsa, ha egy kicsit kiesett a ritmusból. Debütálása sokáig tartott, miután három egymást követő címet szerzett junior kategóriákban. Nemcsak Piastri-nak kellett sokat várnia a debütálásra. Nyck de Vries idén első szezonját teljesítheti az AlphaTauri-val. 28 évesen azt várják a csapattól, hogy ne tekintsék újoncnak.

Nem úgy, mint Logan Sargeant. A tavalyi, lenyűgöző Forma-2-es debütáló szezon után áll rajthoz a Williams-el. Sargeant rendkívül népszerű névvé válhat, mint Amerika első F1-es pilótája. 2007 óta nem volt amerikai pilóta az F1-ben. Ne feledkezzünk meg Nico Hulkenbergről sem, aki három szezon után tér vissza. A Haas-el áll majd rajthoz. Figyelemre méltó eredményeket ért el Bahreinben.

Mennyire várhatunk jó futamot?

Függetlenül attól, hogy melyik csapat vagy annak versenyzője van jó formában, a tavaly bevezetett új aerodinamikai szabályok izgalmas versenyzést tettek lehetővé. Gondoljunk csak vissza a 2022-es nyitó futamra. Charles Leclerc és Verstappen hatalmas csatát vívtak az első helyért. Ahogy tavaly, az erősorrend idén is változhat. Az első futam alatt is sok, izgalmas pillanatnak lehetünk szemtanúi. Már nem kell sokat várni az idei első F1-es futamra.