A száguldó cirkusz vezetősége korábban elárulta, hogy az idei 23 verseny közül két helyszínen megváltoztatják a kvalifikáció lebonyolítását. Az Autosport kiderítette, hogy az első ilyen az Emilia-Romagna Nagydíjon, azaz az év hatodik versenyhétvégéjén lesz.

A májusi, imolai hétvégén teszik először próbára, hogy milyen, amikor az időmérő három szakaszát, azaz a Q1-es, Q2-es és Q3-as etapokat eltérő gumikeverékeken kell teljesíteniük a pilótáknak. Hogyan is néz ez ki?

A Q1-ben csak kemény, a Q2-ben csak közepes, a Q3-ban pedig csak lágy abroncsokat használhatnak majd a csapatok. A szokásos 13 helyett 11 szett gumi-3 szett kemény, 4 szett közepes és 4 szett lágy- áll mindenki rendelkezésére, így a gumikezelés is fontosabb lesz azon a hétvégén. Azt még nem tudni, hogy melyik helyszín adhat otthont még az új időmérőnek. Valószínűleg erre még a nyári szünet előtt kerül majd sor. Így a Pirellinek és a csapatoknak lesz ideje megvizsgálni, hogy beváltak-e a módosítások, és a formátum 2024-től általánossá válhat-e.