Magyar idő szerint 16:00 órakor kezdődött el az F1 2023-as szezonjának első időmérő edzése. Szakértők nagy csatára számítottak az Aston Martin és a Red Bull között.

Az időmérő előtt a Ferrarinál úgy érezték, hogy a Red Bull mögött vannak. Ennyire erős Aston Martinra talán ők sem számítottak. A Mercedes akár az Alpine és az Alfa Romeo mögé is visszacsúszhatott, miután Lewis Hamilton elismerte, hogy rosszabbul állnak, mint amire számítottak. Az időmérő előtt két fő kérdés volt. Vajon Alonso az időmérőn is meg tudja verni a Red Bull-t? Hogyan alakul a Ferrari és a Mercedes csatája.

Indulhatott a Q1. Az időmérő már villanyfény mellett került megrendezésre. A két AlphaTauri hajt elsőként a pályára. Leclerc és Sainz is hamar a pályára gurult. Három perc telt el. Leclerc máris bajba került. A gyors köre elején elfékezte a gumijait a monacói, ráadásul egy alkatrész is lerepült az autójáról a célegyenesben. Félbeszakad az időmérő. Tsunoda, Sainz, De Vries volt a sorrend, de a Leclerc autójának jobb elejéről leszakadó alkatrész miatt piros zászlót lengetnek. Öten jártak pórul. A két McLaren, a két Red Bull és Hülkenberg jött ki a bokszból a piros zászlós fázis előtt, ők koptatták feleslegesen az egyik lágy gumiszettet.

A boksz újra nyitása előtt többen már a bokszkijáratnál várakoztak. Gasly és Sargeant kivételével mindenki a pályára ment. Verstappen, majd Alonso állt az élre. A spanyol pilóta nem sokáig örülhetett. Leclerc gyorsabb volt és átvette a vezetést. Ezután Sainz ugrott az élre. Russell elválasztotta a két Ferrarit. Sainz, Russell, Leclerc, Alonso, Verstappen, Perez, Hamilton a sorrend az élen, miután Stroll kivételével mindenki túl van az első körén. Alonso hátránya 0,165 ezred, de Hamilton lemaradása is csak 550 ezred volt. Stroll idejét elvették. A kanadai elhagyta a pályát. Három perccel a Q1 vége előtt többen a pályára gurultak. A Q1 végén Hülkenberg és Albon is javított. Mind a ketten továbbjutottak. Logan Sargeant ezredre ugyanolyan időt autózott, mint a 15. helyen továbbjutó Lando Norris. Három újon kiesett az időmérő első felvonásában.

Jöhetett a Q2. Két perc telt el mire pályára gurultak a pilóták. A Ferrari kockáztatott. Az élcsapatok közül csak az olasz istálló az, aki használt lágyakon próbálkozik először a második szakaszban. Előbb Alonso, majd Russell állt az élre. Hamilton még náluk is gyorsabb volt és vette át a vezetést. A brit nem hallhatott sokáig az élen. Verstappen hamar átvette a vezetést. Perez a második helyre érő időt autózta, de még több, mint hat perc volt a Q2-ből. Strollt az ág is húzta. Iparkodnia kellett volna, ám őt hívták ki mérlegelésre a Q2 közben. Ráadásul későn vette észre, így vissza kellett tolni a bokszutca elejére. Az idő pedig közben fogyott, már csak 4 perc volt a Q2-ből és a kanadai kieső helyen állt. A mérlegelés gyorsan elvégezték. Két és fel perccel a Q2 vége előtt Stroll kiment a pályára. Sorra javultak az idők. Leclerc az élre, Sainz a harmadik helyre ugrott. Ocon és Hülkenberg is továbbjutott.

Jöhetett a mindent eldöntő Q3. A pilótáknak már csak 10 percük volt arra, hogy a legjobb kört összerakják. A Q3-at Verstappen nyitotta a legjobban. A holland után Leclerc, Perez, Sainz, Stroll, Alonso, Hülkenberg, Russell, Hamilton, Ocon volt a sorrend. Alonso javított, de ideje csak a negyedik helyre volt elengedő. Hülkenberg a hatodik helyre ugrott. Russell megelőzte Sainz-t. Két perc volt az időmérőből. Leclerc ki is szállt az autóból. Az utolsó percben már csak Verstappen, Perez és Sainz volt a pályán. Verstappen javított idején és Perez is. Verstappen nyerte az időmérőt. Perez lett a második. Leclerc és Sainz állhat majd a második sorban.

Eredmény:

1 Max VERSTAPPEN
2 Sergio PEREZ
3 Charles LECLERC
4 Carlos SAINZ
5 Fernando ALONSO
6 George RUSSELL
7 Lewis HAMILTON
8 Lance STROLL
9 Esteban OCON
10 Nico HULKENBERG
11 Lando NORRIS
12 Valtteri BOTTAS
13 Guanyu ZHOU
14 Yuki TSUNODA
15 Alexander ALBON
16. Logan Sargeant
17. Pierre Gasly
18. Kevin Magnussen
19. Oscar Piastri
20. Nyck De Vries