Carlos Sainz még az Ausztrál Nagydíj alatt megkapta az öt másodperces büntetését, amiért a második rajt után megforgatta Fernando Alonso-t. Honfitársa szerint is túl kemény büntetést kapott.

A Ferrari számára rosszul kezdődött a futam Ausztráliában. Leclerc a Stroll-lal történt ütközése következtében kiesett a versenyből. Carlos Sainz maradt a maranellóiak egyetlen reménye, aki végig erős pontszerző helyen haladt. Alex Albon összetörte a Williams-t. Megszakították a futamot, majd álló rajtot rendeltek el. Az egyes kanyarban Sainz megforgatta Fernando Alonso-t. Ezért 5 másodperces büntetéssel sújtották. Sainz már nem tudott előnyt kiautózni. Így a negyedik helyről a 12.-re csúszott vissza. Alonso szerint ez a büntetés túlzó és nem korrekt.

„Ez a büntetés nem volt korrekt. Túl kemény volt. Az első körben mindig nagyon nehéz megítélni, hogy milyen a tapadási szint. Szerintem nem megyünk szándékosan bele egy másik autóba, mert tudjuk, hogy ezzel kockáztatjuk az autónkat és a végső pozíciónkat. Néha olyan helyekre kerülsz, ahol azt kívánod, bárcsak ne lennél abban a pillanatban, és ez a versenyzés része. Nem láttam rendesen a visszajátszást, de számomra túl keménynek tűnik az ítélet.”- árulta el Fernando Alonso