Az F1 2023-as szezonjából három futamot rendeztek meg. A Kínai Nagydíj törlésével azonban egy hónap szünetre ment a száguldó cirkusz. Az F1Hírek megvizsgálja, mely pályák válthatták fel a kínai pályát.

A vártnál kicsit tovább kell várni a Kínai Nagydíj visszatérésére. A kínai kormány a Covid-korlátozásai miatt nem adtak engedély az F1-es futam megrendülésére. Így az F1 olyan helyzetbe került, amire nem láttunk még példát. Az ausztrál és a bakui futam között négy hét telik el. Az F1Hírek arra volt kíváncsi, hogy mely helyszínek válthatnák fel a kínai futamot.

A malajziai kormány nemrégiben kijelentette, hogy az F1 „túl drága. Logisztikailag a maláj helyszín lenne a legideálisabb helyszín arra, hogy beugorjon Shanghai helyére. A Sepang International Circuit-on sokszor izgalmas futamokat láthattunk. Időjárása elég változó. Az enyhe esőtől a monszunig bármi előfordulhatott. Az F1-nek viszont meggyűlt az olyan pályákkal, ahol gyakran esik az eső. Az FIA kutatja annak lehetőségét, mellyel meg tudják könnyíteni a csapatok munkáját vizes körülmények között is.

Szerintünk a török pálya is helyettesíthetné a kínai futamot. Ez egy kipróbált és jó helyszínnek minősült. Gyakran láthattunk izgalmas futamokat Isztambulban is. Az F1 simán pótolhatta volna a török pályával a Kínai Nagydíjat. A harmadik helyszín sem Európára esik. Dél-Afrikába is utazhatott volna a száguldó cirkusz. A dél-afrikai pálya 1993 óta nem rendezett F1-es futamot. Afrika az egyetlen kontinens, amely hiányzik a jelenlegi naptárból. Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója jelezte, hogy szeretne egy nagydíjat Afrikában látni. Kyalami biztosan nagyszerű versenyzést produkálna. A 2,8 mérföldes pálya karakteres, szoros hajtűkkel, elsöprő ívekkel és nagy a szintkülönbség is. Ezen a pályán minden adott az előzésre. Nem sok esélyt adunk arra, hogy a közeljövőben láthatunk Afrikai Nagydíjat.

Hockenheim vagy Nurburgring is pótolhatná a kínai futamot. Ide már csak nosztalgiából is visszatérhetne az F1. Mindkét pályának megvannak az eszközei és engedélye arra, hogy futamot rendezhessen. Hockenheim legutóbb 2019-ben rendezte meg a Német Nagydíjat. A Nürburgringre utoljára 2020-ban látogatott el a száguldó cirkusz. A német pálya 2020-ban is csak helyettesítő pályaként ugorhatott be a naptárba. Eredetileg nem szerepelt a programban. Sebastian Vettel tavaly bejelentette visszavonulását. Így Németországban is visszaesett az F1 iránti érdeklődés.