Nyerni és győztes csapattá válni nem ugyanaz. Mike Krack csapatfőnök előbbire már lát esélyt. utóbbit még távolinak érzi. Elmondta, mi kell hozzá.

Az Aston Martin nagyon jól kezdte a 2023-as évadot. Fernando Alonso háromszor állhatott a pódiumra. A brit istálló a második helyen áll a konstruktőri bajnokságban. Nehéz lenne nem élcsapatnak nevezni az Aston Martint. Mégis ugyanilyen nehéznek tűnik kijelenteni, hogy megérkeztek a Red Bull, a Mercedes és a Ferrari szintjére.

Az Aston Martin tavaly még a hetedik helyen álltak. Idén már is az élmezőnyben találták magukat. A kérdés most az, tud-e lépést tartani ezzel maga a csapat is. Fernando Alonso nem véletlenül említette Melbourne-ben: most jön csak az igazi teszt számukra, hiszen indul a fejlesztési verseny, és ki fog derülni, abban helyt tudnak-e állni az igazi nagy ászok ellen. Mike Krack csapatfőnök az Auto Motor und Sportnak adott interjúban rámutatott, amolyan kulturális változásra is szükség van az élcsapattá váláshoz, és számukra a mostani egyfajta kultúrsokkot jelent a szerényebb idények után.

„Erről tavaly Abu-Dzabiban beszélgettünk. Esélytelennek lenni egyszerű. Alacsonyak az elvárások, és mindenki elégedett, ha figyelemfelkeltő sikereket érünk el. De mi történik, ha muszáj nyerned? Egyelőre még nem tartunk itt, de muszáj teljesítenünk. A nyomás ettől teljesen más lesz. A hozzáállásunk is változott. Mindenkitől maximális odafigyelés kell, minden pillanatban. Ha az autó elég jó a második helyhez, akkor a harmadik hely már egy vereség. Ezt a gondolkodásmódot előbb el kell sajátítanunk. És ez nem egyszerű. Nyomást von maga után, és nem mindenki kezeli ugyanúgy a nyomást. Az ember érzékeli, hogy idegesebb lesz. Az időmérő edzésen inkább vetünk be egy második szett gumit, hogy ne essünk ki korán. Ezzel elkezdesz hinni a képességeidben. Ha az ember megpróbál szuperokos lenni, és kiesik, azonnal jönnek a kérdések: a megfelelő emberekkel rendelkezünk és a megfelelő döntéseket hozzuk? Esélytelenből győztessé válni egy folyamat, ami nem megy máról holnapra. Főleg egy csapatnak, amelyik olyan sokáig a túlélésért küzdött. Az előző két évben hetedikek lettünk. Előrelépésről nem beszélhetünk. Meglepne, ha idén újra hetedikek lennénk, szóval látszik az előrelépés. De nehéz megmondani, mikor fogunk nyerni. Most olyan helyzetben vagyunk, hogy ha száz százalékot adunk, és ha az első kettőnek problémája adódik, akkor esélyünk nyílhat (a győzelemre). De ez nem jelenti azt, hogy rendszeresen nyerhetünk. Alkalomtól függ: esnie kell az esőnek, mások hibájából kell profitálnunk. A győzelemig még hosszú út vezet. És a lépések egyre kisebbek lesznek.”- árulta el Mike Krack.