Daniel Ricciardo tavaly nem talált magának ülést. Így a Red Bull tartalékosa lett, de nagyon úgy tűnik, hogy 2024-ben sem tud visszatérni. Minden jel arra utal, hogy ugyanolyan helyzetben van, mint 2022 őszén volt. A visszatérésre való esélye talán még csökkent is.

Daniel Ricciardo két évet versenyezhetett a Mclaren-el. A wokingi csapat nem volt megelégedve az ausztrállal és felbontották a szerződését. Helyet nem talált magának. Így a Red Bull tartalékosa lett.

Talán mondhatjuk, hogy három évig a világ legjobbjai között volt. Tavaly viszont nem talált magának helyet az F1 rajtrácsán. A Mclaren szép összeget fizetett neki azért, hogy távozzon. Ricciardo-t még a Haas is hívta, de ő úgy döntött, hogy kihagyja a 2023-as évet. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke elismerte, hogy őt megdöbbentette az, amit Ricciardo csinált az elmúlt négy évben.

Tegyük fel, hogy Ricciardo valóban vissza akar kerülni az F1-es rajtrácsra. Nyolcszoros Nagydíj-győztes sokkal rosszabb helyzetben van, mint 2022 őszén volt. Mondhatjuk, hogy ezért csak saját magát okolhatja. Ricciardo mehetett volna egy középmezőnybeli csapathoz is. Ő viszont olyan autót akart, amivel a győzelemért lehet harcolni.

Ez a gondolat járt a fejében, amikor felmérte a középmezőnyben kínált lehetőségeket. Köztük a Haas is ajánlatot tett az ausztrál pilótának, de ő visszautasította azt. Ricciardo úgy érezte, hogy a középmezőnyben való versenyzést már nem szívesen csinálna. Így a Red Bull tartalékosa lett.

Az egyetlen reális esélye az AlphaTauri-nál volt. Viszont tavaly az erősorrendben visszacsúsztak. Így Ricciardo nem igazán gondolkodott. Sem a Haas, sem az AlphaTauri ülésére nem vágyott. A Mercedes és a Red Bull csapatnál nem volt hely. A Ferrari és Ricciardo feltételei nem egyeztek. Hidakat égetett fel az Alpine/Renault-nál, és a McLaren pedig nem szeretné már szerződtetni.

Az Aston Martin elkötelezte magát a nagynevű világbajnok, Fernando Alonso mellett. Lance Stroll-t pedig nem fogják elküldeni, hiszen az édesapja az istálló tulajdonosa. Ezek a csapatok, akik a következő években nyerhetnek futamokat. A másik négy mind hosszabb távú projekt lehetne.

Ricciardo mért van rosszabb helyzetben? Az évek gyorsan múlnak az F1-ben. Olyan gyorsan lehetsz nagynevű ember ebben sportban, amilyen hamar el is tudnak feledni. Ricciardo döntő hibát követett el, amikor nem foglalta el a Haas ülését. Középmezőnybeli autó és sokszor a pontokért harcol.

Azzal, hogy nem szerepel a rajtrácson, lehetőséget adott valaki másnak- ebben az esetben Hulkenberg-nek- hogy bebizonyítsa, milyen jó, és lehetőséget kapott arra, hogy hosszú évekre a csapat versenyzője legyen. Guenther Steiner főnök mindenekelőtt a stabilitás időszakára vágyik. Minden jel arra utal, hogy Hulkenberg és Kevin Magnussen marad a Haas két pilótája. Egy év kihagyásával Ricciardo meggyengítette a visszatérésének esélyét. Senki sem fogja tudni, mire képes.

Tegyük fel, hogy Lewis Hamilton 2023 végén elhagyja a Mercedest. Kétséges, hogy olyan pilótát szerződtetnének, aki egy évet kihagyott. Főleg úgy, hogy Mick Schumacher-t szerződtették, mint tartalékos. A Red Bull sem szeretne megválni Sergio Perez-től. Ricciardo pályafutása akár véget is érhetett 2022-ben.