A Motorsport Világtanács kedden ülésezett. Három nappal a 2023-as Forma-1-es Azeri Nagydíj kezdete előtt. Hivatalosan is jóváhagyták a sprinthétvégékre vonatkozó programváltozást. A Forma-1 történetében először két, egymástól teljesen független időmérőt és futamot fognak rendezni egy versenyhétvége alatt.

Az Ausztrál Nagydíj alatt derült ki, hogy az F1 szurkolók, csapatok és pilóták visszajelzései alapján módosítani akarja a 2023-as szezonban a sprintfutamokat rendező hétvégék formátumát. Ebben a szezonban hat helyszínen tartanak majd sprintfutamot. A sprint hétvégék formátuma hibásnak bizonyult. A szombati, eredetileg sprintkvalifikációnak hívott futam eredménye alakítja ki a vasárnapi verseny rajtrácsát, akkor az nagyobb izgalmi faktorhoz vezet.

Meglepő, hogy a sprinthétvégék formátumát nem a téli szünetben, hanem a bakui futam előtt három nappal módosították. A Pirelli fel is hívta az F1 figyelmét arra, hogy nem az új elképzelésük szerint szállítottak gumit az azeri fővárosba. Azonban ez sem volt akadály, és a Motorsport Világtanács egy pár apró változtatással el is fogadta az új formátumot.

Miben változik a hétvége programja?

A változás értelmében a szombati sprint és a vasárnapi nagydíj is saját időmérőt kap. A sprint eredményét függetlenítik a vasárnapi rajtrácstól. A szombati második szabadedzés helyett tartják majd az aznapi sprint időmérőjét, míg az első szabadedzés utáni pénteki időmérő a vasárnapi verseny rajtrácsát alakítja majd ki.

Így fest a hétvége programja:

Péntek

11:30-12:30 Első Szabadedzés
15:00 – 16:00 Időmérő edzés (Vasárnapi futam rajtrácsa ekkor alakul ki)

Szombat
10:30 – 11:30 Időmérő (új formátum és időpont)
15:30 – 16:00 Sprintfutam

Vasárnap

13:00 F1 Főfutam

Az időmérő időrendje is változik. A Q1 18 helyett 12 perces lesz. A Q2 15 helyett csak 10. Míg a Q3 12 helyett 8 percre csökken. Ezzel a megoldással részben sikerült visszahoznia az egykörös időmérők szellemét az F1-nek