Magyar idő szerint vasárnap 13:00 órakor rajtolhatott el az Azeri Nagydíj. Az első helyről Charles Leclerc vághatott neki az 51 körös futamnak. Mellőle Max Verstappen várhatta a lámpák kialvását.

Az első 17 helyről induló pilóta közepes gumikon rajtolt. Csak De Vries és a két bokszból rajtoló versenyző választotta a kemény keverékű abroncsot. A mezőnyből senki sem szavazott a lágy gumikra. Elindult a mezőny a gumik bemelegítésére, mielőtt nekivágott az 51 körös futamnak. Leclerc, Verstappen, Pérez, Sainz, Hamilton, Alonso, Norris, Tsunoda, Stroll, Piastri,Russell, Albon, Bottas, Sargeant, Csou, Magnussen, Gasly, De Vries. Ocon Hülkenberg a bokszból vágott neki a futamnak.

A rajt tiszta volt. Az első hat stabilan eljött, kockáztatás nélkül. Stroll viszont feljött a hetedik helyre. Verstappen erősen tapadt az élen haladó Leclerc-re. A harmadik kör végén Verstappen DRS-el meg tudta előzni Leclerc-t. A monacóira Sergio Perez is veszélyt jelentett. Verstappen el is húzott Leclerc-től és Perez-től. A hatodik kör elején Perez meg is tudta előzni A Ferrari pilótáját. Úgy tűnt, hogy Leclerc nem is védekezett a mexikóival szemben.

A hetedik körben megkezdődtek a bokszkiállások. Gasly és Bottas cserélt kereket. Albon is a bokszban járt. A kilencedik körben Hamilton küszködött és nem tudott Sainz-al tartani a lépést. A britnek már hátra kellett figyelnie. Hamilton a 10. körben ki is állt a bokszba. A 10. helyre esett vissza. A 11. körben Verstappen már szenvedett a gumikon, így kihozták. De Vries autója a bukótérben ragadt. De Vries autóját menteni kell, bejön a safety car, ez pedig rossz hír volt másik hollandnak. A 12. körben többen kiálltak kereket cserélni. A biztonsági autós fázis után újra indult a futam. Perez megtartotta az első helyet. Verstappen megelőzte a Ferrari monacóiját. Sainz is pozíciót vesztett. Alonso előzte meg honfitársát.

Úgy tűnt, Perezt megbüntethetik. Jegyezték a toronyban a mexikói incidensét, amikor a Red Bull veszélyesen engedte ki őt a bokszban a kerékcserénél. Ám alig hogy kiírták ezt, már jelezték is, hogy mégsem lesz vizsgálat. Közben Stroll érintette a falat. Úgy tűnt, hogy az autója nem sérült. A 18. körben csak Leclerc volt légüres térben. Közben az élen ellépett a két Red Bull. Leclerc a 22. körben már 10 másodpercre volt lemaradva Verstappentől. A 26. körben Hülkenberg is koccolta a falat, de a Haas nem sérült.

A 26. körben úgy tűnt, hogy Leclerc harmadik helye is veszélybe került. Alonso nagyon közeledett a monacóira. A 29. körben Perez előnye elkezdett növekedni. Verstappen hátránya hirtelen 2,5 másodpercre nőtt, de a holland volt a második leggyorsabb a pályán. A 31. körben Alonso megérkezett Leclerc mögé. A 32. körben akár támadhatott is. A 33. kör környékén szinte semmi sem történt. Csak Verstappen és Perez érintette a falat, de az autójuk nem sérült. A mezőnyben még helycsere sem történt.

A 34. körben Leclerc rákapcsolt. Alonso-tól kezdett távolodni és felvette a Red Bull-ok tempóját. Leclerc begyorsult, Sainz visszalassult, így Hamilton már támadó közelbe került a spanyolhoz képest az 5. helyért. Közben a futam második kiesője Zhou volt, aki műszaki hiba miatt kellett feladnia a bakui futamot. A 44. körben Leclerc megfutotta a futam leggyorsabb körét. Eközben Perez nyúlt el Verstappen-től. Az élen változás már nem történt. Perez nyerte a bakui futamot. Max Verstappen és Charles Leclerc állhatott fel a pódium második és harmadik fokára.

Hamilton lemondhat az előzésről? Sainz ismét DRS-távolság környékére tolta Hamilton-t, eldőlni látszott minden pozíció az első nyolc helyen. Hülkenberg mellett Tsunoda is elment, Ocon és a német csak egy piros zászlós fázisban reménykedhetett. Még három kör volt hátra. A 49. körig Leclerc-é volt a leggyorsabb kör. Verstappen, majd Alonso javította meg a verseny legjobb körét. Russell két körrel a vége előtt még a lágy gumikra váltott. A brit szerette volna megszerezni a leggyorsabb körért járó egy pontot. Russell-é lett a leggyorsabb körért járó egy pont.

Eredmény:

1 Sergio PEREZ Red Bull RacingLEADER
2 Max VERSTAPPEN Red Bull Racing
3 Charles LECLERC Ferrari
4 Fernando ALONSO Aston Martin
5 Carlos SAINZ Ferrari
6 Lewis HAMILTON Mercedes
7 Lance STROLL Aston Martin
8 George RUSSELL Mercedes
9 Lando NORRIS McLaren
10 Esteban OCON Alpine
11 Yuki TSUNODA AlphaTauri
12 Oscar PIASTRI McLaren
13 Alexander ALBON Williams
14 Kevin MAGNUSSEN Haas F1 Team
15 Pierre GASLY Alpine
16 Logan SARGEANT Williams
17 Nico HULKENBERG Haas F1 Team
18 Valtteri BOTTAS Alfa Romeo
19 Guanyu ZHOU Alfa Romeo–
20 Nyck DE VRIES AlphaTauri– – –