Állítólag 2026-ban új motorpartnere lesz az Aston Martinnak. A hírek szerint a brit csapat a Hondával köt megállapodást és a japánok partnercsapatává válhat.

A Honda a Mclaren oldalán tért vissza az F1-be. A wokingi csapat szerződést bontott a japánokkal, majd az AlphaTauri istállónak szállított erőforrást. Egy évvel később a Red Bull-nak is. A Honda 2021-ben Max Verstappennel megnyerte az egyéni bajnokságát. Ez volt az utolsó évük a rajtrácson. A cég még az év elején bejelentette, hogy távozik az F1-ből.

A motorszállító ugyan kivonult az F1-ből, de a háttérben a Red Bull Powertrains részlegének motorjainak működtetésében segédkezett anélkül, hogy ténylegesen gyártó lett volna a rajtrácson. Ez a megállapodás eredetileg 2022-ig szólt, de a szerződést 2025-ig meghosszabbították. A Honda 2026-ban egyedül marad, hiszen a Red Bull a Forddal kötött szövetséget. A japánok viszont jelezték az FIA-nak, hogy maradnának a sportágban. Kísérleti jelleggel, mivel még mindig meg akarták fontolni a dolgot.

Úgy tűnik, most döntöttek. Ez jó hír az Aston Martin számára. A The Race és több forrás szerint a Honda mégis elkötelezi magát az új szabályozás mellett. A hírek szerint 2026-tól az Aston Martin-al köt partneri szerződést. Még nem tudni, hogy a Honda szállít-e több csapatnak erőforrást.

Az F1-ben így hat gyártó szállhat majd harcba a világbajnoki címért. A Ferrari, a Mercedes, az Alpine, és a Sauber- akiket lassan Audi néven láthatunk a rajtrácson. A Mclaren, a Williams és az Aston Martin hivatalosan még nem tettek bejelentést. Mitchell-Malm a következőket mondta:

„Elvárás az ,hogy az Aston Martin lesz az, akivel a Honda együttműködik. Az Aston Martin egyértelművé tette érdeklődését a működő motorok iránt. Az Aston Martin fontolóra vette az alternatívákat. A Honda volt az egyetlen út.”- árulta el Mitchell-Mal. Az Aston Martin korábban Force India néven ismerhettük. 2009 óta használ Mercedes motorokat. A megállapodást kiterjesztették a sebességváltóra és a felfüggesztésekre is. Az AMR23 hátulja pedig nagyon hasonlít a Mercedes F1-es autójának hátuljára. Ha az Aston Martin partneri szerződést köt a Hondával, akkor meg kell tervezniük a saját sebességváltóikat, ami nem könnyű. Évek óta nem foglalkoztak ilyen alkatrész gyártással.