Az Emilia Romagna Nagydíj törlését követően az F1 személyzete pakolásba kezdett. A RacingNews365.com szerkesztői igazgatója, Dieter Rencken a helyszínen tartózkodik és számol be a helyzetről.

Május 17-én kiürítették az imolai pályát és nem tanácsolták annak megközelítését. Így a lakóautók, sátrak, felszerelések a pályán maradtak. A lezárás után egy drón felvétel készült a pályán uralkodó állapotokról. A felállított sátrak, felszerelések víz alá kerültek.

Az F1 most személyzete engedélyt kapott a pályára való belépésre. A pálya tisztítása elkezdődött. Csütörtökön délutáni képek azt sugallják, hogy a víz egyik napról a másikra visszavonult, de a rengeteg törmelék és sár akadályozta a pályához való jutást. Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója kijelentette. A versenyt azért törölték, hogy ne nehezedjen „extra teher a hatóságokra”.

A RacingNews365.com szerkesztői igazgatója, Dieter Rencken a helyszínen maradt. Hotel Rivazza épületében szállt meg, mely a pálya közelében van. Innen még a paddock nagy részét is látni lehet. Dieter Rencken a következőkről számolt be: „A versenyt törölték. Nem akartak extra nyomást helyezni a hatóságokra. Az F1 vezetősége most rossz színben tűnne fel, ha ilyen helyzetben is megtartották volna az imolai futamot. A szurkolók már a pálya környékére is nehezen jutottak volna. Parkolni szinte lehetetlen. Szóval, jól tették, hogy törölték a versenyt. Ha egy területen ázott volna be a pálya, akkor sem hiszem, hogy folytatják a hétvége lebonyolítását. Nincs hova parkolni és a szurkolók egy sáros mezőn mentek volna keresztül.”- mondta Dieter Rencken.

Miért nem lehetett más időpontra tenni az Emilia Romagna Nagydíjat?

A száguldó cirkusz csak a hétvégi futamot törölte. Azt nem lehetett tudni, hogy halasztják vagy a 2023-as naptárból teljesen törlik-e a futamot. A hétvégi imolai futam törlése után a szervezők megkezdték a jegyek visszatérítését. Így az imolai futam más időpontra való áthelyezésének esélyét is elvették. Ennek eredményeként valószínűleg egy évvel bővül a jelenlegi hároméves szerződés. Így Imola helyet kaphat a 2026-os naptárban.

De miért nem lehetett idén eltolni a verseny időpontját?

Az F1 naptára elég sűrű. Az egyetlen időpont, ahol megrendezhették volna az imolai futamot, az július 16-án lett volna. Első pillantásra logisztikailag még működne is a dolog. Lett volna egy Ausztria-Nagy-Britannia-Imola tripla hétvége. A Brit Nagydíj után rögtön Imolába utazott volna a mezőny, akkor onnan Magyarországra. Budapestről pedig Belgiumba. Egymás után lenne öt futam, ami elég megterhelő a csapatok és személyzetnének is.

A nyári szünetben nem lehetett volna, mivel a gyárak két hétre leállnak. Így a nyári szünet végére tehették volna Imolát. Az első futamot Hollandiában rendezik meg, majd utazik a mezőny Monzába, ami megint jól festett volna logisztikában. Viszont ismét öt futam lenne egymás után. Későbbi időpontra pedig nem tehetik, mivel az időjárás már nem lenne kedvező Imolában.