Két pont. Ennyi választja el Yuki Tsunoda-t és Nyck de Vriest az egyéni pontversenyben. A japán pilóta már szerzett két pontot, de a hollandak még nem sikerült. Autót azonban többet tört, mint Tsunoda.

Ha nem a pontversenyt nézzük, hanem a pályán nyújtott teljesítményt, akkor Nyck de Vries elég messze van a japán csapattársától. 2023-ban eddig Tsunoda 10,6-os átlagot ért el, minden nagydíjat a legjobb 11-ben zárta. Ez majdnem öt hellyel jobb, mint De Vries, akinek 15,3-as átlaga.

De Vries Miamiban először múlta felül Tsunoda-t. Egy körös tempóban 0,29 másodperccel volt Tsunoda-tól. A holland pilóta rengeteg hibát is vétett. Ez sok pletykát indított el. A holland pilóta kétségtelenül nyomás alá került. Főleg azért is, mert a Red Bull a sokat hibázó pilótákat hamar le szokta váltani.

De Vries eddig öt futamot teljesített az AlphaTauri színeiben. Ez egyszerűen nem elég idő a legtöbb pilóta számára ahhoz, hogy megszokja az autót. Franz Tost régóta azt mondta, hogy a pilótáknak három évre van szükségük, hogy megszokják az F1 körforgását. Másodszor, a Red Bull olyan csapatokkal küzdött meg, mint az Alpine és a Williams. A francia és a brit csapat is szerette volna szerződtetni a holland versenyzőt. a Red Bull-nak el kell fognia, hogy az idei AlphaTauri az egyik legversenyképtelenebb autó a rajtrácson. Ilyen gépezetekkel ritmust találni és bizonyítani nem könnyű feladat. Így De Vriesnek egy kis mozgásteret kell adni. A Red Bull vezetői tisztában vannak azzal, hogy a jelenlegi AlphaTauri autó nem elég gyors.

Ki válthatná De Vries-t?

A Red Bullról köztudott, hogy lenyűgözte Daniel Ricciardo szimulátoros teljesítménye. Ennek ellenére nem szerepel az AlphaTauri versenyzői szűkített listáján. Igen. beülhetett az AlphaTauri-ba, de a hírek szerint Miami-ban és nem Faenzában. A szűkített lista élénre a Red Bull juniorja, Liam Lawson és Ayumu Iwasa került, aki az F2-ben szerepel. Lawsonnal ellentétben még nincs szuperlicense.

A Red Bull számára az lenne a legjobb megoldás, ha mindenki befejezhetné a 2023-as szezont. Erre van a legnagyobb esély. De Vries legalább a szezon végéig időt kap arra, hogy bebizonyítsa, megvan az F1-es versenyhez szükséges tudása. Viszont fejlődnie kell. Tsunoda legyőzése kötelező. Jövőre egy harc is kialakulhat a két pilóta között az AlphaTauri üléséért. De Vries tudja, hogy meg kell győznie csapattársát, Yuki Tsunoda-t.

Mit jelent mindez Ricciardo számára?

Szóval, milyen lehetőségei vannak Ricciardo-nak, ha az AlphaTauri-nál nem számolnak vele? Mi vár rá, ha Sergio Perez folytatja jó formáját és sorra nyomást helyez Max Verstappen-re? Nos, még mindig jó helyzetben van. Idén két alkalommal ülhet majd autóba. Egyszer a Brit Nagydíj után a Pirelli gumitesztjén, majd monzai Olasz Nagydíj után. Ricciardo-nak meg kell mutatnia, hogy nem hiába nyert nyolc futamot. Albon-ból kiindulva van esélye arra, hogy visszatérjen az F1 rajtrácsára.

A paddockban olyan hírek is keringenek már miszerint az egyik csapatfőnök már idén januárban elkezdett komolyan gondolkodni a 2025-ös versenyzőiről. Nagy lehetőség ez azoknak, akik bizonyítani akarnak.