2026-tól a Honda szállít majd erőforrást az Aston Martin csapatnak. Ez azt is jelentheti, hogy Yuki Tsunoda joggal pályázik a brit csapat ülésére?

Szerdán bejelentették, hogy a Honda visszatér az F1-be. Az Aston Martin partnere lesz. Tsunoda 16 éves kora óta áll kapcsolatban a Hondával, és jelenlegi székhelye az AlphaTaurinál van. Az Aston Martin és a Honda közötti megállapodás bejelentése felvetette a kérdést. Tsunoda pályázhat-e az Aston Martin ülésére? A Honda Racing Corporation elnöke, Koji Watanabe megerősítette, hogy Tsunoda is a jelöltek között van.

„Természetesen vannak japán pilóták, akik jól vezetnek és szeretnénk, ha kapnának esélyt. Nagyon örülök, hogy Yuki-nak sikerült. Ha a jövőről beszélünk, akkor azt kell mondanom, hogy van még három évünk. Még korai lenne megmondani, mi fog történni. Nem hiszem, hogy itt az ideje, hogy erről beszéljünk. Remélem, hogy a jelöltek között lesz. A végső döntést viszont a csapatnak kell meghoznia. Yuki még nagyon fiatal, de viszonylag tapasztalt, de úgy gondolom, hogy nagyot fejlődött. Ez rendkívül izgalmas. Végső soron a Honda és az Aston Martin azt akarja, hogy a lehető legjobb két pilóta legyen az autókban. Azért vagyunk itt, hogy nyerjünk, akárcsak a Honda. 2026-ban már együtt dolgozunk és nyernünk kell. Yuki-t jelöltnek kell tekinteni. Biztos vagyok benne, hogy szívesen vezetne egy Honda-motoros autót. Lássuk, hogyan fejlődik a következő pár évben, és remélhetőleg komoly megbeszéléseket folytathatunk majd.”- árulta el Koji Watanabe.

A Honda kijelentette, hogy szívesen dolgozna együtt Alonso-val. Ennek ellenére felmerülhet a kérdés, hogy ha Yuki Tsunoda-t szerződtetnék 2026-ra, akkor ki helyére érkezne. Valószínűleg Fernando Alonso helyét vehetné át, aki 2026-ban már 44 éves lesz. Alonso viszont nem szeretne visszavonulni. Kijelentette, hogy addig a sportban marad, amíg versenyképesnek érzi magát.

Az Aston Martin másik pilótája, Lance Stroll 2026-ra még csak 27 éves lesz. Ő a csapattulajdonos, Lawrence Stroll fia. Így mondhatjuk, hogy addig marad a csapatban, ameddig csak szeretne. Hacsak nem kap más csapattól olyan ajánlatot, amire nem mondhat nemet.