Max Verstappen nyerte a 2023-as Monacói Nagydíjat. Mögötte Fernando Alonso és Esteban Ocon végeztek egy olyan futamon, amit rendesen megbolygatott az 50. körben megérkező eső.

Max Verstappen nemcsak az időmérőn, de a monacói futamon is jól teljesített. A holland pilóta a pole-ból rajtolhatott. Mellőle Fernando Alonso vághatott neki a 78 körös futamnak, aki a kemény keverékkel várta a rajtot. A rajt, ahogy arra számítani lehetett, eléggé biztonságira sikeredett.

Az első 13 versenyző pozíciója nem változott, Verstappen nem rajtolt jól, de Ocon jobban rugaszkodott el, mint Alonso, így az Aston Martin versenyzője nem tudott támadást intézni a Red Bull ellen. A középmezőnyben hiábavaló volt az óvatoskodás, a hajtűkanyarban Nico Hülkenberg és Lance Stroll is eltalálta Alex Albont

Alonso fokozatosan maradt le Verstappenről. Közben George Russellt vizsgálta a versenybíróság, amiért állítólag rosszul állt be a rajthelyére, de gyorsan tisztázták is. Perez közben sorra futotta a leggyorsabb köröket, egészen addig, amíg utol nem érte Lance Strollt, innentől pedig kénytelen volt az ő tempójára beállni. A harmadik helyen Ocon mögött Carlos Sainz lett egyre nyugtalanabb, a 11. körben ki is nézett a francia versenyző mögül, azonban elfékezte az alagút utáni sikánt és nekiment az Alpine-nak, első szárnyvéglapját letörve. Jelentősen nem lassult le, de támadni sem tudta innen kezdve Ocont.

Alonso tempója ekkor visszaesni látszott. A kétszeres világbajnok jelezte is a csapatnak, hogy defektet sejt a háttérben, de ők megnyugtatták, ennek ellenére a hátránya már a 10 másodperchez közeledett Verstappenhez képest. Eközben a mezőny hátsó felében történt pár akció és előzés.

A 26. körben még nyoma sem volt annak, hogy bárki kereket akarna cserélni. A rádiózásokból kiderült, hogy miért. A Ferrarinál 45 percen belül, a McLarennél a 35. körtől vártak esőt, míg Pereznek jelezték, hogy előtte mindenki az esőre vár. Nem volt jó hír a mexikóinak. Nem sokkal később megkezdődtek a kerékcserék. Hamilton döntött a kiállás mellett, majd Ocon, akinek lassúra sikerült a váltás, így a Ferrari azonnal reagált és kihozta Sainzot. Azonban ez is kevésnek bizonyult, előtte maradt az Alpine, emiatt pedig forrongott egy kicsit a rádióban. A harmadik helyet Charles Leclerc vette át. Verstappen a lekörözések alatt veszített az előnyéből, nem is volt elégedett, jelezte a versenymérnökének, hogy ki szeretne jönni a bokszba, azonban azt a választ kapta, hogy ha most kiállnak, elveszítik a versenyt.

A 45. körben kijött Leclerc és azok is, akik mögötte nem voltak még kereket cserélni, azonban egyre több rádióüzenet kezdett szólni az érkező esőről, ami pár kör múlva a Leuws felől meg is érkezett, ahogy George Russell értesítette is erről a Mercedest. Lance Stroll volt az első, aki az interekre váltott, azonban ezzel nem nyert sokat. Max Verstappen később állt ki, mint Alonso, azonban az Aston Martinnál rosszul döntöttek, így Alonso- nak két egymás utáni körben kellett kijönnie, hogy az elsőként feltett közepes keverékeket interekre cseréljék, hátránya így 20 másodperc körülire nőtt és közelebb került hozzá Ocon, mint ő az éllovashoz.

Ezután az eső alábbhagyott és konszolidálódott a helyzet, bár Tsunoda számára kínszenvedéssé vált az utolsó pár kör, ki is csúszott a pontszerzők közül, míg Pereznek nem jött össze az esőgumikra váltás, úgyhogy kijött még egyszer a bokszba. Az egyre száradó pályán már nem változott az állás. Verstappen közel fél perccel nyert a közben spórolásra átálló Alonso előtt. A dobogó harmadik fokára Esteban Ocon állhatott.

Eredmény:

1 Max VERSTAPPEN
2. Fernando Alonso
3 Esteban OCON
4 Lewis HAMILTON
5 George RUSSELL
6. Charles Leclerc
7. Pierre Gasly
8 Carlos SAINZ
9 Lando NORRIS
10 Oscar PIASTRI
11 Valtteri BOTTAS
12 Nyck DE VRIES
13 Guanyu ZHOU
14 Alexander Albon
15 Yuki Tsunoda
16 Nico HULKENBERG Haas F1 Team +2 kör
17 Sergio PEREZ Red Bull Racing +2 kör
18 Logan SARGEANT Williams +2 kör